Водно-екологічні проблеми – в центрі уваги стейкхолдерів Сіверського Дінця

опубліковано 21.09.2020 19:12

Позачергове засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону співпало з відзначенням Дня Сіверського Дінця 2020. З урахуванням карантинних вимог засідання проходило в онлайн-форматі.

У обговоренні важливих питань суббасейну Сіверського Дінця взяв участь голова Держводагентства Валентин Шліхта. Знайомлячись зі стейкхолдерами Сіверського Дінця, він закликав їх до активної співпраці і в свою чергу пообіцяв всебічну підтримку та сприяння підвищенню авторитету басейнових рад. Відповідаючи на питання, очільник водної сфери наголосив на впровадженні комплексного підходу до вирішення водних проблем задля досягнення доброго стану вод в Україні.

Басейнова рада розглянула поточний стан підготовки Плану управління річковим басейном Дону та можливості залучення підтримки донорських інституцій у цьому напрямку в рамках проєктів Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Окремо зупинились на підвищенні потенціалу лабораторії моніторингу вод Східного регіону, здійсненні діагностичного моніторингу в суббасейні Сіверського Дінця у 2020 році за розширенні переліку показників та хімічного стану масивів поверхневих вод. За результатами моніторингу у липні-серпні 2020 року тільки 9 з 61 масивів, на яких здійснюються спостереження, відносяться до 2 класу «недосягнення доброго».

Національний Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Алла Ющук поінформувала присутніх про результати навчання спеціалістів лабораторії, заплановане придбання додаткового лабораторного обладнання, досліджень впливу хвостосховищ та окремо зупинилася на економічному аналізі водокористування.

Національна спеціалістка з води, гігієни та санітарії Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наталія Коломієць повідомила що представництво вищезазначеного Дитячого фонду у вересні-жовтні 2020 року розпочне реалізацію проєкту щодо розробки елементів Плану управління річковим басейном Дону. Важливо те, що буде враховано вплив кліматичних змін до 2050 року, а також розроблено стратегічні пріоритети та заходи з адаптації до змін клімату.

В рамках позачергового засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону було представлено основні водно-екологічні проблеми, до яких входять забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами, гідроморфологічні зміни, а також можливі ризики від збройного конфлікту. А також дано старт процесу консультацій з громадськістю щодо головних водно-екологічних проблем суббасейну Сіверського Дінця, які триватимуть до 1 листопада 2020 року.

Ознайомитись з інформаційними матеріалами про водно-екологічні проблеми суббасейнів Сіверського Дінця та нижнього Дону, а також залишити відгук шляхом заповнення опитувальника, можна на офіційному вебсайті Сіверсько-Донецького БУВР за посиланням: https://sdbuvr.gov.ua/ (розділи «Басейнова рада» та «План управління річковим басейном»).

Підсумки консультацій з громадськістю щодо водно-екологічних проблем суббасейну Сіверського Дінця буде представлено на наступному засіданні басейнової ради у листопаді 2020 року.