Стейкхолдери Одещини в он-лайні обговорили можливості проведення екологічного попуску з Дністровського водосховища навесні 2020 року

опубліковано 01.04.2020 09:44

Останній день березня ознаменувався для водників Одещини он-лайн конференцією для вирішення питання: бути, чи не бути екопопуску з Дністровського водосховища, яка відбулася під егідою облдержадміністрації.
Адже, забезпечення водними ресурсами Одещини в умовах низької водності Дністра є одним з пріоритетів для області, зазначила очільниця БУВР річок Причорномор'я і нижнього Дунаю Лілія Гричулевич.
І акцентувала увагу присутніх на тому, що відповідно до ст.45 ВКУ у разі маловоддя, права водокористувачів можуть бути обмежені для забезпечення охорони здоров’я людей та в інших інтересах держави, тому забезпечення питною водою понад мільйона населення Одещини є надважливим пріоритетом.
У свою чергу, представники Нижньодністровського національного парку звернули увагу, що також не менш важливим фактом є необхідність забезпечення збереження унікальних природних ландшафтів та біорізноманіття в об’єктах природно-заповідного фонду України.
Директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА Алан Джіоєв акцентував увагу, що не проведення екопопуску призведе до можливого погіршення стану водно-болотних угідь міжнародного значення та ризику втрати ними статусу Рамсарських угідь, значного зменшення біорізноманіття, виникнення масштабних пожеж у пониззі Дністра у весняно-літній період.
У результаті, стейкхолдери Одещини усвідомлюючи всю критичність водної ситуації, що склалася, врахувавши думки всіх онлайн-присутніх на конференції, висловили одностайну позицію щодо пріоритетів перерозподілу водних ресурсів в басейні Дністра в умовах низької водності, головним пріоритетом для Одещини визначивши питне водозабезпечення.
Та разом з тим, усвідомлюючи важливість дністровського екологічного пропуску вирішили звернутись до Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи дністровських водосховищ при Держводагентстві з наполегливим проханням вишукати реальну можливість проведення екологічного пропуску з Дністра, враховуючи всі можливі негативні наслідки, якщо пропуск не відбудеться.