Зрошувальний сезон розпочався з конструктивного діалогу між водогосподарниками та аграріями

опубліковано 09.04.2021 13:59

З огляду на кліматичні умови південні регіони України особливо гостро стикаються з проблемою дефіциту води. Тому саме зрошення тут є невід'ємною частиною сталого та якісного розвитку сільського господарства. Власне питання гідротехнічної меліорації земель в регіоні й стало ключовим на порядку денному засідання в Херсонській облдержадміністрації за участю Міністра аграрної політики і продовольства України Романа Лещенка, Голови Держводагентства Валентина Шліхти, Голови Херсонської ОДА Сергія Козира,  представників водогосподарських організацій та аграрного сектора Херсонщини.
 
Учасники наради зупинилися на двох базових моментах, пов'язаних з проблемами зрошення:
  • якість послуг, які надають водогосподарські організації;
  • формування  в 2021 році вартості послуг, пов’язаних із забором води на зрошення.  
 
Щодо першого питання, як зазначив Валентин Шліхта, справді існує низка справедливих нарікань, пов'язаних з якістю послуг, але на це є дві об'єктивні причини — кадрова проблема, породжена невисоким рівнем заробітних плат та зношення інженерної інфраструктури, викликане недостатнім фінансуванням на її відновлення та модернізацію.   
 
«Одне з основних завдань, яке я ставлю перед собою, — це підвищення авторитету галузі. Тому що водні ресурси не менш важливі для життєдіяльності й безпеки країни, ніж нафта чи газ. Що стосується інженерної інфраструктури, яка, на жаль, масштабно не оновлювалась впродовж багатьох років, ми з боку Агентства розгорнули велику роботу щодо посилення контролю ефективності використання коштів насамперед, на ремонтні роботи і підготовку до зрошувального сезону в тому числі», — підкреслив Голова Держводагентства.  
 
Валентин Шліхта додав, що головний фактор, який допоможе у покращенні якості послуг, це якраз конструктивний діалог між Агентством та водокористувачами.
 
Питання формування вартості води на зрошення в 2021 році є актуальним не лише для аграріїв Херсонщини. Голова Держводагентства бере активну участь у дискусіях з цього приводу, базуючись на двох принципах: ціна має бути справедливою та формуватися прозоро. Важливим кроком в цьому напрямку є проведення міжнародного аудиту системи формування вартості при наданні послуг на зрошення, що дозволить отримати її незалежну експертизу.
 
Також у ході тривалого обговорення Валентин Шліхта дав розгорнуті відповіді на всі питання представників аграрного сектору, які стосувались проєкту Закону про об'єднання водокористувачів, дозволів на спецводокористування, розширення площ зрошення та інших нагальних проблем, пов'язаних з початком поливного сезону.