Засідання робочої групи з питань моніторингу вод в рамках Комісії зі сталого використання та охорони басейну річки Дністер

опубліковано 09.12.2022 10:55

У місті Кишинів (Республіка Молдова) 7-8 грудня відбулося 3 засідання робочої групи з питань моніторингу вод і обміну інформацією в рамках Комісії зі сталого використання та охорони басейну річки Дністер.

Учасники зустрічі розглянули питання моніторингу вод в басейні Дністра та представили результати моніторингу поверхневих і підземних вод. Фахівці лабораторій України та Республіки Молдова відзначили, що у 2022 році спільні відбори проб води відбувалися згідно з планом робіт.
 
Під час засідання експерт проєкта EU4Environment:Water Resources and Data Олексій Ярошевич представив типоспецифічні класифікації для встановлення екологічного стану масивів поверхневих вод. Робоча група вирішила провести оцінку екологічного стану з використанням класифікаційних таблиць та наявних результатів моніторингу у транскордонних пунктах басейну Дністра України та Молдови.
 
В рамках зустрічі Українська та Молдавська сторони розглянули проєкт Регламенту про співпрацю зі здійснення моніторингу і обміну інформацією в басейні річки Дністер.
 
Проект Регламенту передбачає:
  • принципи до формування програм моніторингу в транскордонному басейні Дністра;
  • спільний відбір проб, методи та гармонізацію підходів до їх здійснення;
  • спільну систему оцінки екологічного та хімічного станів;
  • підготовку щорічних національних звітів про стан вод у басейні Дністра;
  • порядок обміну інформацією.
 
Сторони вирішили узгодити проєкт Регламенту до кінця 2022 року та винести його на затвердження Дністровською Комісією.
 
За результатами засідання сторонами було підписано Протокол та План роботи на 2023 рік.