Басейнова рада Південного Бугу підбила підсумки 2022 року

опубліковано 08.12.2022 10:18

Басейнова рада Південного Бугу підбила підсумки 2022 року, а також визначила стратегію дій та затвердила план роботи на 2023 рік.
 
У роботі засідання, крім членів басейнової ради, взяли участь представники всіх заінтересованих сторін.
 
Заслухали доповідь Миколи Бондаренка з ДП «Українська геологічна компанія» Держгеонадра, який розповів присутнім про визначення масивів підземних вод в басейні Південного Бугу, їх кодування та назви, на які групи поділяються та з якою метою  визначаються.
 
Розглянули стан підготовки Плану управління річковим басейном (ПУРБ) Південного Бугу згідно з Постановою Кабінету МіністрівУкраїни від 18.05.2017 № 336 «Про затвердження Порядку розроблення плану управління річковим басейном» та наказом Міндовкілля від 27.11.2020 № 313 «Про затвердження планів-графіків процесу розроблення проєктів планів управління річковими басейнами».
 
Заслухали доповідь Олени Мислицької щодо подальшої роботи над ПУРБ Південного Бугу, а саме розроблення розділу 8  «Повний перелік програм заходів для району річкового басейну Південного Бугу», яка зазначила, що робота над цим розділом уже розпочата. Наразі відбувається збір інформації. Доповідачка нагадала присутнім, що План управління – це європейський документ і згідно з Водною Рамковою Директивою – одна з умов вступу в Європейський Союз. 
 
Заслухали доповідь Віталія Мокіна про створення вебсистеми з інформацією про екологічні проблеми, природоохоронні заходи тощо у масивах вод басейну р. Південний Буг «WISEST Southern Bug Basin» (скорочено – «WISEST-SBB» або «WISESTR-SBB» – англ.: Water Information SystEm with Spatial and Temporal references for the Southern Bug Basin – «Водна інформаційна система з просторовою і часовою прив’язкою для басейну Південного Бугу»).
 
Крім того, було обговорено питання стосовно розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2022 року №714-р «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства». Зазначено, що під час воєнного стану, який діє в нашій країні, така передача є недоцільною, адже призведе до розвалу водогосподарської галузі України, скорочення робочих місць, буде мати негативний вплив на національну безпеку, потребує ухвалення лише після широкого обговорення з усіма заінтересованими сторонами, а також – експертної оцінки щодо наявних ризиків та можливих наслідків реалізації.
 
Заслухали виступ Владислава Артамонова про результати дослідження втрат біорізноманіття на природоохоронних територіях басейну внаслідок бойових дій.