Взаємодія з територіальними громадами – шлях до вирішення проблемних питань водної сфери

опубліковано 19.04.2021 10:18

Чергове засідання робочої групи проєкту «Експертна допомога громаді Сіверської ОТГ в доопрацюванні Стратегії розвитку до 2025 року, щодо охорони довкілля» було присвячене питанням водних ресурсів на території Сіверської міської територіальної громади.
 
Як експерт проєкту доповідачем виступила заступниця начальника відділу водних об’єктів та ТЕБ Сіверсько-Донецького БУВР Тетяна Ігнатенко. Вона розповіла про водогосподарську діяльність, що здійснюється на території Сіверської територіальної громади, та про якість поверхневих вод за даними державного моніторингу, який виконується Лабораторією моніторингу вод Східного регіону у двох пунктах моніторингу на території громади.
 
Надана інформація дозволить врахувати необхідні заходи для поліпшення управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів території Сіверської міської територіальної громади.
 
Одним із головних напрямків розвитку громади є забезпечення охорони, відтворення та екологічної реабілітації водних об’єктів (ревіталізації малих річок). За словами Тетяни Ігнатенко, важливим природоохоронним заходом є відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану русла р. Бахмутка та її приток, в т.ч. річки Суха на ділянках протяжністю 5,42 км на території Сіверської МТГ. Цей захід було рекомендовано проєктом ТЕО «Поліпшення гідрологічного режиму та покращення екологічного стану р. Сіверський Донець в Харківській, Донецькій та Луганській областях», розробленим на замовлення Держводагентства.
 
Фахівчиня також наголосила на важливості підвищення екологічної свідомості населення і навела приклад еколого-просвітницької діяльності Сіверсько-Донецького БУВР у цьому напрямку. Серед цікавих екологічних ідей, які озвучили мешканці Сіверської громади, стала ініціатива створення ЕКОстежки вздовж річки Бахмутка. Це дозволить не тільки поліпшити стан прибережної смуги, а й популяризувати екологічний спосіб життя. Ця та інші ідеї будуть включені до Плану дій по реалізації стратегії для подальшого обговорення та прийняття.