Водні господарі Австралії відвідали Україну

опубліковано 09.10.2019 08:31

8 жовтня Голова Держводагентства Ірина Овчаренко зустрілася з колегами із Австралії Крісом Норманом та Марком Тернером. Австралійські водники із Басейнової адміністрації Гоулберн Брокен відвідали Україну з метою обміну досвідом між Басейновою адміністрацією Гоулберн Брокен та Державним агентством водних ресурсів України.

Протягом тижня австралійці подорожували Україною, побували у басейнових управліннях водними ресурсами Дністра, Причорномор’я та нижнього Дунаю, середнього Дніпра, познайомилися із системою сучасного водного менеджменту в Україні, зокрема, із функціонуванням моніторингу поверхневих вод за новими європейськими стандартами, законодавчою базою українського водного сектору та сучасними електронними інформаційними ресурсами, такими як система «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України», геопортал «Водні ресурси України» та Е-дозвіл на спецводокористування.

«Українським водникам є чому повчитися у австралійських колег, особливо у сфері відновлення природних заплавних територій для ренатуралізації природних екосистем у басейнах річок. Австралія є лідером у сфері збереження природних процесів існування водних ресурсів», - зауважила Ірина Овчаренко, порівнюючи системи водного менеджменту України та Австралії.

Австралійські колеги, у свою чергу, поділилися із українцями стратегією оздоровлення басейну Гоулбрен-Брокен, розповіли про типи управління заплавами річок, прогнозування та управління паводками та повенями, нові підходи в управлінні водною галуззю штату Вікторія та інше.

Насамкінець Ірина Овчаренко відзначила, що такі навчання, відвідування інших країн та знайомство із іноземним досвідом у сфері водного менеджменту є дуже корисними для українських водників, бо це не лише пізнання нового, а і набуття нових навичок, переоцінка власного досвіду зі сторони.

Нагадаємо, що Голова Держводагентства Ірина Овчаренко навесні, 13 – 18 травня 2019 року, перебувала із робочою поїздкою у Австралії, де брала участь у навчанні-обміні GEF: IW LEARN та IRF між басейном річки Дністер та Басейновою адміністрацією Гоулберн Брокен.