Відбулася нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства

опубліковано 25.10.2021 16:07

Протягом 19-22 жовтня на угорській території відбулася XXIV нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.
 
Українську делегацію очолював в.о. Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль, угорську – директор Департаменту управління річковими басейнами та охорони вод Міністерства внутрішніх справ Угорщини Петер Ковач.
 
У ході зустрічі Сторони обговорили діяльність щодо захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології і водних ресурсів, охорони якості прикордонних вод за 2020-2021 рік, проаналізували роботи, виконані відповідними робочими групами та експертами.
 
Також важливим питанням на порядку денному було обводнення прикордонних меліоративних систем з річок Боржава і Тиса та дослідження можливостей управління нестачею води. Для цього Сторони розробили концепцію та проєкт обводнення Берегівської меліоративної системи з р. Боржава через магістральні канали Верке.
 
Сторони також обмінялися інформацією щодо стану реалізації Спільної Українсько-Угорської Протипаводкової Програми Розвитку. Згідно з цим констатовано, що на угорській території в рамках Оперативної Програми Екологічної Енергоефективності (KEHOP) продовжується реалізація масштабних робіт реконструкції дамб та будівництва польдерів. На українській території впроваджуються роботи за кошти державного бюджету та джерел проєктів міжнародної технічної допомоги, однак ці заходи не здатні забезпечити рівноцінну безпеку прикордонних територій, оскільки потребують значних коштів на виконання робіт з реконструкції дамб та реалізації польдерів на українській території.
 
Сторони також обмінялись інформацією про заходи проведені впродовж звітного періоду з вдосконалення та експлуатації спільної українсько-угорської телеметричної системи АІВС- «Тиса» та обговорили прогрес реалізації спільних проєктів міжнародної технічної допомоги у рамках Програми ЄІС ТКС HUSKROUA 2014-2020.
 
Українська сторона поінформувала угорських колег щодо стану поводження з твердими побутовими відходами у басейні Верхньої Тиси, зокрема щодо виконаних у поточному році заходів з розчистки русел, інвентаризації та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ. Констатовано, що система поводження з побутовими відходами на українській території потребує подальшого вдосконалення з метою уникнення в майбутньому систематичного засмічення прикордонних водотоків.
 
У рамках виїзної фахової програми учасники наради здійснили огляд дамб р. Тиса, центрів протипаводкового захисту, насосних станцій та складів аварійних запасів, а також оглянули масштабні роботи з будівництва протипаводкового польдера Тиса-Тур, зокрема впускної та випускної споруд, місць встановлення мобільних насосних станцій, стабілізацію гребеню дамби.
 
Українська сторона відзначила високий рівень утримання гідротехнічних споруд угорськими колегами та вагомість будівельних робіт для забезпечення захисту від шкідливої дії вод обох територій.
 
Підсумовуючи результати наради, Уповноважені Урядів відзначили плідне і безперебійне співробітництво між двома Сторонами на прикордонних водах, у тому числі у карантинний період.