Валентин Шліхта: Волинь — регіон, що має низку питань стратегічного значення, пов'язаних з водними ресурсами

опубліковано 06.04.2021 11:30

Волинь — регіон, який має низку питань стратегічного значення, пов'язаних з водними ресурсами. З одного боку область багата на водні об'єкти. Варто згадати лише Шацькі озера, які є перлиною України та, безумовно, окрасою регіону. З іншого — це прикордонний регіон, де є ряд проблем транскордонного характеру, зокрема питання, пов'язані з втратою українських земель у зв'язку з міграцією русла річки, які необхідно вирішувати на всіх рівнях. 
 
«Сьогодні увага до водних об'єктів  від Президента України та від Уряду доволі висока. Не просто на словах, а на ділі: швидко розглядаються та вирішуються проблемні питання, приймаються необхідні нормативні акти», — зазначив Голова Держводагентства під час круглого столу у Волинській ОДА, де обговорювались проблема обміління Шацьких озер, першочергові заходи, спрямовані на припинення процесу берегової ерозії й загалом актуальні питання щодо збереження водних об'єктів  у регіоні.
 
До слова, однією з причин візиту Голови Держводагентства до Луцька стало оновлення керівного складу Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області. За словами Валентина Шліхти, надзвичайно важливо, щоб управління водними ресурсами у регіонах було професійним та якісним. Тож новий керівник РОВР у Волинській області Роман Євліков також долучився до обговорення нагальних питань на круглому столі.
 
Першим питанням на порядку денному стояла проблема обміління Шацьких озер, причини та шляхи його вирішення.
 
«Щодо Шацьких озер, то загалом ми встановили кілька причин обміління, більше того – напрацювали й план дій аби уникнути погіршення ситуації», — зауважив Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко. 
 
Голова Держводагентства, у свою чергу, наголосив, що концепція збереження Шацьких озер є стратегічно важливою не лише для регіону, а й для України загалом, і тут необхідно об'єднати зусилля та працювати над тим, щоб відповідні дослідження проводились на системній основі. 
 
Учасники круглого столу також обговорили питання берегоукріплення річки Західний Буг та окреслили першочергові заходи, спрямовані на припинення процесу берегової ерозії.