Українсько-білоруські водні інтереси

опубліковано 06.09.2019 09:32

Триває візит до білоруського міста Пінськ  уповноваженого Уряду України, першого заступника Голови Держводагентства Михайла Хорєва, який представляє водні інтереси України.

Заходи відбуваються під час Х наради Уповноважених Урядів України та Республіки Білорусь у рамках виконання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про спільне використання та охорону транскордонних вод.

Фахівці української водної сфери обговорили з колегам-білорусами питання щодо співробітництва на транскордонних водах у сфері управління водними ресурсами, протиповеневого захисту, регулювання та меліорації, гідрометеорології та гідрогеології тощо.

 

Крім того, Михайло Хорєв поінформував білоруських водників про завершення процесу гармонізації українського законодавства в сфері водного менеджменту з європейським законодавством, початок робіт до підготовки планів управління річковими басейнами Дніпра і Західного Бугу, введення у дію нового моніторингу поверхневих вод і про роботу новостворених інституцій -  басейнових рад.

 

Учасники заходу детально зупинилися на обговоренні питань щодо спільного контролю за дотриманням правил експлуатації Білоозерської водоживильної системи Дніпро-Бузького каналу й доцільності реалізації проєкту з перерозподілу стоку в водотоках Чорнобильської зони та інше.

 

Українські водники повідомили білорусів про результати консультацій із польськими колегами щодо визначення місця впадання річки Західний Буг, зокрема, на останній українсько-польській зустрічі водники дійшли згоди про те, що річка Західний Буг впадає в річку Нарев і є притокою Вісли другого порядку.

 

На завершення конструктивного діалогу із білоруськими колегами Михайло Хорєв висловив сподівання на продовження та активізацію співпраці на спільних водах і запросив колег взяти участь у XVII Міжнародному водному форумі AQUA UKRAINE – 2019 й відзначенні Дня Дніпра – 2020, яке радо прийняли білоруські колеги.