У Держводагентстві узгодили режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на вересень 2021 року

опубліковано 31.08.2021 09:53

Під головуванням заступника директора департаменту-начальника відділу забезпечення водними ресурсами департаменту управління водними ресурсами Ігоря Гопчака відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи дніпровських та Дністровського водосховищ. Учасники наради обговорили та узгодили режими роботи зазначених водосховищ на вересень 2021 року.
 
У ході засідання присутні заслухали інформацію:
  • Укргідрометцентру щодо водності у серпні та прогнозу припливу у вересні. За прогнозом водність Дніпра біля Києва у вересні очікується в середньому 420 м3/с, або 55% від норми (норма вересня – 768 м3/с).
  • представника Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ про якісний стан води у водосховищах Дніпровського каскаду. За вмістом розчиненого кисню та біогенних речовин стан води у дніпровських водосховищах задовільний.
 
З урахуванням гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки у басейні Дніпра, гідрологічного прогнозу на серпень, з метою забезпечення питного водопостачання населення та підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, після активного обговорення Міжвідомча комісія узгодила режими роботи каскаду дніпровських водосховищ на вересень поточного року.
 
Другим питанням порядку денного було обговорення гідрологічної ситуації у басейні Дністра. За прогнозом Укргідрометцентру приплив води до Дністровського водосховища у вересні очікується в межах 120-180 м3/с, або 79% від норми, 58% забезпеченості.
 
У підсумку для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Міжвідомча комісія рекомендувала здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф з Дністровської та Нижньодністровської ГЕС витратами не менше ніж 110-120 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.