Щодо водогосподарської обстановки на водних об’єктах України, пов’язаної з маловоддям, станом на 2 серпня 2017 року

опубліковано 02.08.2017 18:15

За інформацією Українського гідрометцентру, внаслідок тривалого періоду сухої та жаркої погоди на річках та водоймах України у липні та на початку серпня відбувалося зниження рівнів води і зменшення загальної водності.
За результатами оцінки Укргідрометцентром фактичної водності основних річок у липні 2017 року встановлено: низька  водність (менше 50 % норми) спостерігається на Случі, Горині (притоки Прип’яті), Сулі, Ворсклі (притоки Середнього Дніпра), Дністрі, Пруті, Сіверському Дінці (Огірцеве, Печенізька ГЕС), ділянці Південного Бугу Тростянчик-Олександрівка (крім Підгір’я) та його притоці Синюсі.
У басейні Дніпра приплив до Київського водосховища і Канівського водосховищ у липні становив відповідно 65 % норми та 56 % норми. Боковий приплив  води  до  Кременчуцького та Дніпродзержинського водосховищ становив відповідно 22 % та 39 % норми, Дніпровського – 86 % норми.
Маловоддя (середня витрата води менше 20 % норми) відмічається на р. Рось у створі поста Корсунь-Шевченківський, де середня за місяць витрата води дорівнює 17 % норми липня.
 
Враховуючи фактичну водогосподарську обстановку та з метою ощадливого використання водних ресурсів, 31 липня Міжвідомчою комісією по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ, узгоджені оптимальні режими Дніпровського каскаду водосховищ та Дністровського водосховища на серпень.
У басейні річки Рось встановлені оптимальні режими роботи водосховищ для ощадливого використання водних ресурсів у басейнах та розроблені додаткові заходи для забезпечення дотримання екологічних витрат та підтримання екологічно-безпечного стану у басейні. Також  здійснюється почащений моніторинг поверхневих вод та забезпечується щоденний аналіз гідрологічної та водогосподарської обстановки.
У басейні річки Південний Буг критерії маловоддя досягнуті в створі гідрологічного поста Підгір’я (20 % норми).
На річці Синюха у створі водпоста Синюхин Брід відмічається маловоддя, де середня витрата води за 20 днів дорівнює 16 % липневої норми.
При подальшому утриманні високих температур повітря (вище 30ºС) та дефіциту опадів на річках басейну Південного Бугу очікується подальше погіршення водності.
Міжвідомчою комісією розроблено режими роботи основних водосховищ, водогосподарських систем басейну річки Південний Буг на меженний період 2017 року.
Для забезпечення екологічних витрат Ладижинське водосховище спрацьоване на 0,77 м, Олександрівське водосховище на 1,45 м.
Південно-Бузьким басейновим управлінням вжито заходів щодо додаткових скидів води з вище розташованих водосховищ, а саме: Щедрівського водосховища для поповнення Ладижинського водосховища; Глибочокського та Гайворонівського водосховищ для поповнення Олександрівського водосховища.
 
З метою ощадливого використання та забезпечення населення і галузей економіки водними ресурсами зменшені екологічні витрати до розрахункових величин витрат води у меженний період.
 
Наразі Держводагентством, до повноважень якого віднесено видачу дозволу на спеціальне водокористування, розробляються пропозиції щодо коригування лімітів забору води водокористувачами. Чинним законодавством передбачено, що у разі настання маловоддя ліміти забору та використання води можуть бути зменшені. Також проводиться робота щодо додаткових спрацювань води з рибогосподарських та інших водойм з метою забезпечення екологічно-безпечного стану у басейні Південного Бугу, також здійснюється почащений моніторинг поверхневих вод. З урахуванням впровадження басейнового принципу управління водними ресурсами відпрацьовані режими роботи водних об’єктів в межах басейну річки.
 
Водогосподарськими організаціями Держводагентства щоденно аналізується та контролюється гідрологічна та водогосподарська обстановки.