На Одещині вирішувалися питання щодо покращення якісного стану води у водосховищі Ялпуг-Кугурлуй для забезпечення водою жителів міста Болград

опубліковано 02.08.2017 18:46

2 серпня 2017 року у м. Ізмаїл, Одеська область, на виконання доручення Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака до відповідного звернення народного депутата Антона Кіссе було проведено виїзну нараду, під час якої розглядалась фактична ситуація у водосховищі Ялпуг-Кугурлуй та шляхи покращення якісного стану води у водосховищі Ялпуг-Кугурлуй для забезпечення водою жителів міста Болград та Болградського району.
У заході брали участь представники Держводагентства, водогосподарських організацій південного регіону, зокрема, Дунайського БУВР, Одеського облводресурсів, державного проектно-вишукувального інституту «Укрпівдендіпроволдгосп», а також представники народних депутатів та місцевих органів влади.
У рамках заходу учасниками наради було обстежено водогосподарські споруди, які забезпечують подачу води для питних потреб м. Болград. У результаті обстеження встановлено, що основними причинами, які впливають на погіршення водогосподарського та, в цілому, екологічного стану озера Ялпуг-Кугурлуй, є недостатній водообмін озера з річкою Дунай та його замулення, руйнування берегів озера, відсутність прибережних захисних смуг тощо.
У результаті обговорення та детального розгляду зазначеної проблеми, учасниками наради було констатовано, що покращення екологічної та водогосподарської обстановки на озері Ялпуг можливе при здійсненні комплексного підходу, зокрема реконструкції шлюзів, перенесення водозабору для м. Болград шляхом подачі води через насосні станції зрошення, відновлення дії бюджетної програми щодо будівництва групових водоводів тощо. Ситуацію, яка склалась на питному водозаборі м. Болград, було вивчено безпосередньо на місцевості та напрацьовано план першочергових заходів, які необхідно вжити для поліпшення якісного та кількісного стану води в озері Ялпуг.