Сучасна лабораторія моніторингу якості поверхневих вод здійснює вимірювання за новими європейськими стандартами

опубліковано 23.12.2020 16:13

22 грудня Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський відвідав лабораторію моніторингу вод Північного регіону, яка є однією з чотирьох сучасних лабораторій України. Вона оснащена інноваційними приладами для досліджень води згідно з вимогами Водної Рамкової Директиви ЄС у найбільшому річковому басейні - басейні Дніпра. Наразі в лабораторії щодня тестується понад 30 зразків, але після повного запуску проводитиметься аналіз 130 проб за день.
 
«Україна вже отримала результати проведеного у жовтні скринінгу забруднюючих речовин для басейну Дніпра. Ці дослідження стануть основою для подальшої сучасної діагностики водойм відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС та формування і реалізації ефективної й послідовної водної політики», - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.
 
Завдяки підтримці Міндовкілля було досягнуто домовленостей щодо проведення скринінгу забруднюючих речовин для басейну Дніпра по 27 репрезентативних точках. Дослідження проводились Інститутом навколишнього середовища Словацької Республіки. На минулому тижні презентовано перші результати, на підставі яких і сформований перелік басейнових специфічних показників.
 
Також Міністр Міндовкілля Роман Абрамовський доручив пришвидшити роботи з доукомплектування лабораторії та проведення акредитації згідно з ISO 17025, що є підтвердженням достовірності результатів вимірювань.
 
У 2021 році заплановано виконання лабораторією моніторингу вод Північного регіону діагностичного моніторингу масивів поверхневих вод у басейні Дніпра (суббасейни Десни, Прип’яті, Верхнього та Середнього Дніпра).
 
Сучасне дороговартісне обладнання дає можливість виконувати вимірювання за фізико-хімічними показниками (35 показників), пріоритетними (35 показників) та басейновими специфічними показниками, визначеними на основі скринінгу.
 
Вагома підтримка в частині закупівлі обладнання надається проєктом «Водна ініціатива плюс для країн Східного партнерства» (EUWI+).