Про законодавчі ініціативи щодо організацій водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель

опубліковано 18.11.2020 14:48

Голова Держводагентства Валентин Шліхта взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, де, зокрема, розглядалося питання щодо стану розробки проєкту Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».
 
Вищезазначений проєкт Закону належить до однієї із законодавчих ініціатив щодо реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року в частині утворення організацій водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель в Україні. Також до пакета цих ініціатив увійшов проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про концесію» щодо особливостей концесії насосних станцій.
 
Зазначені законопроєкти розроблені з метою:
1) збільшення площі земель, де застосовується гідротехнічна меліорація;
2) підвищення ефективності сільського господарства;
3) зменшення собівартості поливу земельних ділянок;
4) мінімізації ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону;
5) зменшення витрат держави на адміністрування системи меліорації;
6) недопущення деградації ґрунтів.
 
Досягнути цієї мети передбачається шляхом передачі функцій з утримання меліоративної інфраструктури нижнього рівня водокористувачам та створення таких правових механізмів, які б дозволили інвесторам безпечно інвестувати в меліоративну інфраструктуру.
 
Для утримання та модернізації існуючих об'єктів меліоративної інфраструктури передбачається створення організацій водокористувачів, які надаватимуть такі послуги:  забір води із джерела зрошення, її доставка водокористувачу для гідротехнічної меліорації та відведення води.
 
Члени аграрного комітету підтримали запровадження даного інструменту, оскільки він підтримає фермерів у засушливих регіонах і дозволить зменшити собівартість вирощування сільськогосподарських культур.