Про вологозарядку ґрунтів

опубліковано 15.10.2020 19:27

Маловоддя останніх років яскраво продемонструвало цінність води, в першу чергу для аграрного сектору.

Враховуючи фактичну водність, Держводагентством вживалися всі можливі заходи для забезпечення населення та галузей економіки водними ресурсами. Зокрема, для раціонального використання наявних водних ресурсів, з урахуванням водного балансу, забезпечувалося наповнення каскаду дніпровських та дністровського водосховищ, здійснювалося екологічне оздоровлення та наповнення придунайських водосховищ, проводилися промивки річок та забезпечувалися потреби аграріїв у воді на полив.

Проаналізувавши наслідки маловоддя Держводагентством вжито ряд заходів для підтримки аграріїв шляхом виділення додаткових ресурсів для проведення вологозарядки ґрунтів в осінній період.

«Зараз, коли вегетаційний період добігає кінця, саме час подбати про вологозарядку ґрунтів для забезпечення гарантованого врожаю у наступному році. Тому, Держводагентством разом з Міндовкілля та Мінекономіки вжито заходів для внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік, зокрема щодо виділення необхідних коштів для проведення вологозарядки ґрунтів.

Разом з тим, цей ресурс дав змогу забезпечити роботу 20 свердловин вертикального дренажу в Херсонській області, завдяки яким здійснюється попередження підтоплення 300 житлових садиб переважно в смт Нова Маячка, а також провести водообмін у Краснопавлівському водосховищі, здійснити екологічні попуски у річку Сіверський Донець, наповнити наливні водосховища на Одещині та Миколаївщині.» - акцентує Голова Держводагентства Валентин Шліхта.

Детальніше:

Для отримання високих врожаїв озимих важливу роль відіграють передпосівні вологозарядкові поливи. Державними насосними станціями подається вода для вологозарядки ґрунту та поливу пожнивних та озимих культур. Завдяки вологозарядці у ґрунті на глибині до 2-х метрів створюються запаси вологи, яка використовується рослинами під час весняно-літньої вегетації і в результаті – урожай збільшується у 2-3 рази.