Басейн Дніпра дослідили європейські експерти на предмет виявлення нових забруднюючих речовин

опубліковано 16.10.2020 14:25

З 7 по 15 жовтня поточного року тривав відбір проб для скринінгу забруднюючих речовин у найбільшому басейні України – басейні Дніпра.
 
Експерти рухалися басейном Дніпра вгору за течією. Відібрано проби у Дніпровському лимані, водосховищах дніпровського каскаду, річках Кошева, Інгулець, Ворскла, Сейм, Самоткань, Самара, Білоус, Десна, Хомора, Тетерів, Рось, Случ, Устя, Прип’ять, Ірпінь та Дніпро.
 
Репрезентативні точки для відбору зразків враховують транскордонний вплив, точкові (ТОП-забруднювачі) та дифузні джерела забруднення, наявність специфічної проблеми басейну (річки Рось та Хомора) та референційні умови.
 
У рамках скринінгу також відібрано проби води з річки Десна у районі найбільшого водозабору міста Києва - Деснянського питного водозабору.
 
Відібрані проби води, а це 27 зразків поверхневих вод та 5 зразків біоти і донних відкладів, будуть проаналізовані на предмет виявлення специфічних забруднювачів, характерних для басейну Дніпра. Зокрема, вимірювання відбуватимуться у одній з найкращих лабораторій Європейського Союзу – лабораторії Інституту навколишнього середовища (Словаччина).
 
Усі зразки будуть досліджені шляхом цільового скринінгу металів у пробах води та біоти, хімічного скринінгу на вміст понад 2000 сполук та нецільового скринінгу (понад 65 000 сполук). Серед цих речовин - пріоритетні речовини згідно з Водною Рамковою Директивою ЄС, пестициди, інсекциди, стійкі органічні забруднювачі, фармацевтичні препарати тощо.
 
Результати скринінгу будуть презентовані громадськості до кінця поточного року. Після цього буде сформовано перелік басейнових специфічних показників, які будуть включені до програми діагностичного моніторингу басейну Дніпра.
 
Держводагентство також долучається до досліджень. Разом з європейськими експертами були відібрані проби для досліджень у провідних українських лабораторіях моніторингу вод Західного та Східного регіонів для подальшої інтеркалібрації (порівняння) вимірювань.
 
Важливо - скринінг забруднюючих речовин у басейні Дніпра проводиться вперше та здійснюється за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та проєкту Європейського Союзу «Водна ініціатива + для країн Східного партнерства» (EUWI+).