Про гідрологічну та екологічну ситуації у басейні р. Рось йшлося сьогодні на спільному засіданні секцій науково-технічної ради Держводагентства

опубліковано 06.03.2020 10:36

Науковці, активісти та представники органів влади Київської та Черкаської областей у контексті вкрай несприятливої гідрометеорологічної ситуації для формування весняного водопілля, що склалася в Україні, обговорили поточну гідрологічну та екологічну ситуацію на Росі.

Річка Рось - найбільша притока Дніпра і  на якісний стан води впливають як природні так і антропогенні чинники.  Так неефективна робота очисних споруд, недотримання норм землекористування при вирощуванні сільськогосподарських культур на прилеглих до водних об’єктів земельних ділянках, відсутність винесених у натуру прибережних захисних смуг ускладнює роботу питних водозаборів та погіршує екологічну ситуацію на водних об’єктах.

Висока зарегульованість Росі на фоні зменшення водності, яка спостерігається протягом останніх років також негативно  впливає на екосистему річки.

Як висновок, присутніми було вирішено переглянути режими роботи водосховищ у басейні р. Рось та, у разі потреби, обмежити права водокористувачів. В першу чергу це стосується підприємств  малої енергетики  та промисловості.