Наскільки безпечна вода у Дніпрі: результати масштабного скринінгу якості вод Дніпра

опубліковано 26.02.2021 13:10

 
Масштабний скринінг якості вод в басейні Дніпра — черговий та важливий крок на шляху переходу до європейських підходів моніторингу якості води. Метою дослідження є виявлення басейнових специфічних сполук для включення їх до державної програми моніторингу вод, яка надалі проводитиметься на системній основі.
 
Європейські партнери проєкту ЄС «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного партнерства (EUWI+)» та державні органи влади — Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Держводагентство — об’єднали зусилля для проведення широкого скринінгу в басейні Дніпра. Відтак в одній з найкращих лабораторій ЄС було перевірено понад 67 тисяч показників у межах досліджень 27 зразків води та 5 зразків біоти.
 
25 лютого презентували перші результати скринінгу забруднюючих речовин у басейні Дніпра, завдяки якому Україна отримала нові уточнені дані щодо якості вод.
 
Проведені дослідження є унікальними, адже проводились у басейні Дніпра вперше. До того ж вони особливо цінні саме для нас, оскільки Дніпро —  найбільший річковий басейн України та забезпечує 73% питних потреб населення.
 
До слова, до уваги європейських дослідників потрапив не лише Дніпро, а і його найбільші притоки — Десна, Прип’ять, Ворскла, Тетерів, Рось, Хомора, Інгулець, Самара, Сейм тощо.
 
При виборі пунктів відбору проб фахівці враховували цілу низку чинників, таких як транскордонний вплив, референційні умови, діяльність комунальних і промислових підприємств та сільського господарства.
 
Нові отримані дані вражають: пестициди, фармацевтичні препарати та важкі метали виявлені у концентраціях, які здебільшого перевищують екологічні стандарти якості ЄС.
З 27 точок відбору проб найбруднішими визначено:
  • відвідний канал нижче Бортницької станції аерації, після скиду ПрАТ АК «Київводоканал»;
  • р. Рось, нижче м. Біла Церква, скид ТОВ «Білоцерківвода»;
  • р. Білоус, м. Чернігів;
  • р. Рось, м. Корсунь-Шевченківський.
Усі ці точки розташовані в зоні впливу скидів стічних вод комунальних підприємств.
 
За результатами скринінгу сформовано перелік басейнових специфічних показників для басейну Дніпра. Дослідження цих речовин включено до програми діагностичного та операційного моніторингу масивів поверхневих вод. Подальше виконання вимірювань цих показників буде реалізовувати лабораторія моніторингу вод Північного регіону у м. Вишгород, яка є однією з 4 сучасних лабораторій в Україні.

 

Матеріали звіту:

Скринінговий моніторинг річкового басейну Дніпра

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 3

Додаток 4

Додаток 5

Додаток 6