Міжвідомча нарада з питань обліку та раціонального використання підземних вод

опубліковано 26.11.2021 15:02

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України відбулася міжвідомча нарада з питань обліку та раціонального використання підземних вод за участю представників Держводагентства, Держгеонадр, Держекоінспекції під головуванням заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайла Хорєва.
 
Від Держводагентства участь в нараді взяли в.о. Голови Агентства Олексій Кузьменков, директор Департаменту управління водними ресурсами Ігор Ковальов, начальник відділу моніторингу поверхневих вод та меліорованих земель Марія Шпанчик, головний спеціаліст відділу адміністрування водного кадастру та водокористування Олена Лис та головний спеціаліст відділу економічного розвитку та інвестицій Віталій Жук.
 
Держводагентство підготувало перелік артезіанських свердловин, на які видані дозволи на спеціальне водокористування, перелік водокористувачів, які подали звітність за формою 2ТП-водгосп (річна), а також ті, які не подають звітність, або не здійснюють діяльність. Додатково підготовлено перелік водокористувачів із видобутком підземних вод більше 300 кубічних метрів на добу, а також окремо водокористувачів за потребами використання води, яка входить виключно до складу напоїв.
 
 На нараді розглянули питання щодо вдосконалення адміністрування видачі дозволів на спеціальне водокористування, ведення державного водного кадастру з видобування підземних вод, інтерактивної візуалізації розташування підземних водозаборів, а також внесення змін до нормативно-правових актів щодо рентної плати за спеціальне водокористування та розмірів адміністративних стягнень за порушення водоохоронного законодавства.
 
За результатами наради прийняли рішення щодо подальшої співпраці центральних органів виконавчої влади щодо взаємного інформування та звірки під час ведення державного водного кадастру та моніторингу вод.