Міжвідомча координація: синергія дій у разі надзвичайних ситуації у водному секторі

опубліковано 18.11.2021 11:04

У межах проєкту «Підтримка планування управління водними ресурсами на сході України», який впроваджується у 2021 році Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Державним агентством водних ресурсів України, у Харкові стартував другий етап обговорень.
 
Мета зустрічі представників різних відомств, дотичних до питань безпеки водного сектору на сході України, – обговорити діючі механізми міжвідомчої взаємодії щодо реагування на маловоддя та підготувати рекомендації для вдосконалення координації дій під час кризових подій, пов’язаних із маловоддям чи посухами.
 
Після розбору проблематики маловоддя/посух в цілому по Україні та конкретно на сході держави, учасники заходу розглянули нормативно-правові аспекти з питань взаємодії під час кризових ситуацій, пов’язаних із дефіцитом води, у частині їх попередження та реагування. На прикладах ситуацій маловоддя, що сталися у минулому, визначили існуючі можливості відомств щодо здійснення заходів з попередження та реагування, а також інформування водокористувачів у випадках маловоддя.
 
Експерти проєкту представили присутнім результати аналізу впливу змін клімату в басейні Сіверського Дінця та досвід дослідження посух в басейні району р. Дон у перспективі розробки Планів управління посухами, ознайомили із науково-практичними напрацюваннями щодо визначення запасів водних ресурсів в умовах кліматичних змін.
 
Ситуаційні завдання у другій половині заходу допомогли учасникам покращити обізнаність про роль та відповідальність різних служб під час реалізації заходів в умовах низької водності.
 
За результатами обговорень і на основі аналізу існуючих механізмів взаємодії буде сформовано набір рекомендацій для покращення аспектів міжвідомчої взаємодії в разі виникнення кризових ситуацій, пов’язаних із дефіцитом водних ресурсів на сході України.