Громадська рада при Держводагентстві розглянула проєкт Закону України про об’єднання водокористувачів

опубліковано 25.09.2020 14:37

24 вересня на своєму позачерговому засіданні в режимі онлайн громадська рада при Держводагентстві розглянула проєкт Закону України про об’єднання водокористувачів та питання щодо ролі заповідних водно-болотних територій.
 
У засіданні ради взяв участь Голова Держводагентства Валентин Шліхта. Знайомлячись з членами консультативно-дорадчого органу при Агентстві, він зазначив: «Важливим аспектом діяльності Агентства є максимальне налагодження комунікації з усіма зацікавленими сторонами, які стосуються водогосподарської галузі. І громадська рада є однією з консолідованих таких сторін. Приємно відзначити, що громадська рада порушує дійсно актуальні питання діяльності водогосподарської галузі.
 
Так, наразі триває активна робота над проєктом Закону України про об’єднання водокористувачів. І думка громадської ради є важливою у цій роботі, адже станом на сьогодні триває стадія дискусій, і від громадської ради ми чекаємо на конкретні пропозиції чи зауваження до положень законопроєкту.
 
Разом з тим, члени громадської ради мають зайняти активну позицію, адже до наступного сезону зрошення мають бути законодавчо врегульовані питання щодо утворення об’єднань водокористувачів. Це нова інституція, яка дозволить аграріям брати участь в управлінні меліоративними системами.»
 
Голова громадської ради Ігор Брагінець, ознайомивши присутніх з деталями проєкту Закону України «Про об’єднання водокористувачів», запропонував членам ради у тижневий строк внести пропозиції, на основі яких буде сформовано консолідовану позицію громадської ради щодо законопроєкту, яка буде передана Координаційній раді з питань відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем, що утворена постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2016 № 50.
 
Наступним питанням, що розглянула рада, були проблемні питання заповідних водно-болотних територій, які презентував заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника Ростислав Журавчак. У свою чергу головою громадської ради Ігорем Брагінцем було запропоновано Ростиславу Журавчаку долучитися до роботи басейнових рад, які наразі на своїх засіданнях розглядають елементи планів управління річковими басейнами. Зокрема, зазначив, що плани управління містять окремі розділи – території (зони), які підлягають охороні, адже такі території є особливими і потребують спеціального захисту відповідно до чинного національного законодавства.
 
Разом з тим, членом ради Андрієм Неліпою було порушене питання щодо необхідності врахування зон охорони водних біоресурсів при розробці Планів управління річковими басейнами.