Експерти обговорили моделювання проходження паводків у басейні річки Уж

опубліковано 01.04.2021 11:10

29 березня у вже звичному онлайн форматі відбулася робоча зустріч експертів українсько-словацького проєкту HUSKROUA/1702/0005 «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.
 
У рамках проєкту FloodUZH укладено договір на проведення моделювання та розробку карт загроз і ризиків згідно з Методикою розроблення карт загроз і ризиків затоплення, затвердженою наказом Міністерства внутрішніх справ України від 28.02.2018 № 153, яка враховує основні положення Паводкової Директиви ЄС.
 
Під час зустрічі експерти БУВР Тиси обговорили з представниками підрядної організації ПАТ «Банкомзв’язок» хід робіт. Для побудови двовимірної гідродинамічної моделі проходження паводків у басейні р. Уж були використані результати актуальної аерофотозйомки рельєфу місцевості, здійсненої в рамках проєкту минулого року, а також топогеодезичних вишукувань, які виконувалися в руслі р. Уж та її головних приток, гідрологічні, метеорологічні та інші необхідні дані. Важливими питаннями, розглянутими під час зустрічі, стали уточнення даних для моделювання, представлення попередніх результатів для ознайомлення і затвердження фахівцями та організація проведення онлайн навчального тренінгу для фахівців водного господарства.
 
Словацький партнер проєкту відповідає за аналогічну діяльність на словацькій частині басейну р. Уж – отримання гідрологічних даних по річках Уж, Убля й Улічка, а також проведення 2D-моделювання і розробки карт загроз і ризиків затоплення.
 
Довідково:
 
У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.
 
Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.
 
Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/ https://www.facebook.com/huskroua.cbc
Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/, https://facebook.com/FloodUzh/