Дорожня карта розвитку сучасного європейського моніторингу вод

опубліковано 18.11.2019 08:51

Сьогодні Держводагентством для забезпечення виконання вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин здійснюється облаштування 4 базових лабораторій в Україні.

Вже з 1 січня 2019 року розпочато виконання діагностичного моніторингу вод у басейні Дону, а з 1 липня – запущено в роботу лабораторію Дністровського БУВР, яка здійснює вимірювання пріоритетних речовин у басейнах Дністра, Дунаю та Вісли у транскордонних та питних створах.

З ІІ півріччя 2020 року плануємо запустити в роботу лабораторію Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ та розширити функціонал лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР.

Одночасно плануємо створення сучасної лабораторії в БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю.

До кінця поточного року ми формуємо програму діагностичного моніторингу на 2020 рік для річкових басейнів Дністра, Дунаю та Вісли та операційного – для басейну Дону в частині виконання її Агентством.

У 2020 році до програми моніторингу буде включено 3,1% масивів поверхневих вод.

У 2021 році ми будемо мати 4 сучасні лабораторії моніторингу вод для визначення хімічного стану водних масивів.

Поступове розширення потужностей лабораторій дасть можливість у 2022 році охопити моніторингом понад 7 % масивів поверхневих вод в Україні.

Для порівняння, європейським хедлайнером моніторингу якості вод є Франція, яка проводить моніторинг 50 % поверхневих вод.

Але для України це лише початок, бо відсоток вираховується залежно від наявності персоналу та кількості лабораторій.

Варто додати, що отримані дані стануть основою для підготовки реалістичних планів управління річковими басейнами для досягнення доброго стану вод.