Дніпре, ми прийшли до тебе!

опубліковано 19.09.2020 16:31

Суботній ранок. Північний міст Києва. Купи сміття під ним, поруч з ним та далі від нього. Ми вкотре прибираємо сміття. І навіть різка осіння прохолода не завадила столичним водникам прийти з благородною місією на узбережжя Дніпра.
І ми не єдині. 19 вересня 2020 року світова спільнота вкотре проводить заходи з прибирання територій водойм у рамках Міжнародного дня чистих берегів.
 
І хоча цьогоріч через загрози коронавірусу більшість екозаходів, а саме Всесвітній день води у березні, День довкілля у квітні, дні річок, відбувалися дистанційно, нарешті цей івенту відбувся у режимі реального часу.
До екоакції за дорученням Міністра Міндовкілля Романа Абрамовського з особистим прикладом долучилися заступниця Міністра Ірина Ставчук та Голова Держгеонадр Роман Опімах.
 
У свою чергу Ірина Ставчук подякувавши всім присутнім за небайдужість і за те, що своїми діями показують приклад іншим, зазначила, що Міндовкілля долучилося до сьогоднішнього заходу з великою командою Держводагентства, адже Всесвітній день прибирання співпав з Міжнародними днем чистих берегів. І прибирання берегів річок відбуваються сьогодні по усій країні. Разом з тим зазначила, що Міндовкілля активно працює над тим, щоб в Україні запрацював системний новий рамковий Закон про управління відходами, який запровадить європейські підходи до цього процесу. Зокрема зменшення генерації сміття, його переробка, повторне використання та правильна утилізація. "Очікуємо на підтримку депутатів, щоб у другому читанні прийняти цей необхідний Закон і рухатися далі з іншими важливими реформами". - зазначила Ірина Ставчук.
 
Нагадаємо, що у 2018 році ми прибирали лівий берег Дніпра в районі моста Патона, у 2019 році – правий берег поблизу вулиці Прирічної, а сьогодні ми завітали з візитом на Труханів острів.
 
Працівники апарату Держводагентства, крокуючи за течією Дніпра від Північного мосту, приводили до належного естетичного стану берег одного з улюблених киянами місць відпочинку, намагаючись повернути йому естетичну привабливість.
 
Всі необхідні засоби для прибирання водники взяли з собою (мішки для сміття, рукавички, інший інвентар). Як і у минулі роки, назбирали чимало побутового сміття – це пляшки з-під пива, шалена кількість недопалків, паперові обгортки, ємності з під харчових продуктів та інше.
 
Але принциповою відмінністю цьогорічного сміття є наявність «медичного сміття», такого як захисні маски, рукавички, одноразові паперові хустинки, пляшечки від антисептиків. Отже, водники і цього року не залишились осторонь і на власному прикладі показали, як потрібно дбати і піклуватися про рідне місто, його природу і безпосередньо водойми. Під час прибирання учасники дотримувались карантинних норм та правил техніки безпеки!
 
#Я Прибрав – Твоя Черга 2020