Дії Держводагентства в умовах низької водності

опубліковано 03.02.2020 08:46

Снігонакопичення, льодовий покрив та інші явища традиційної в українському баченні зими - основні чинники, які впливають на водність річок та вологість ґрунту.

І саме про такі показники згадувала представниця Укргідрометцентру, інформуючи присутніх на засіданні Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на першу половину лютого 2020 року.

Зокрема, @Вікторія Бойко зазначила, що за температурним режимом та кількістю опадів зима 2020 року дуже схожа на зиму 2006 року.

Наприклад, за останні роки особливо 2004-2007 роки, перша половина зими в Україні була теплою, а вже протягом лютого тривало снігонакопичення.

Але на водність річок у ті роки суттєво впливала дощова осінь, чого Україна не мала у 2019 році.

Станом на сьогодні рано остаточно спрогнозувати гідрологічну та водогосподарську обстановку на українських річках у весняний період 2020 року, тому під час сьогоднішнього засідання міжвідомчої комісії присутні розглянули прогноз водності у Дніпровському каскаді водосховищ лише на першу половину лютого.

Отже, за прогнозом Укргідрометцентру, у першій половині лютого очікується водність Дніпра біля Києва 83% від норми, а Дністра – 53% від норми.

Зазначимо, що станом на 30 січня каскад дніпровських водосховищ наповнено майже на 86 % від проєктного.

Наприкінці засідання учасники заходу після врахування гідрологічного прогнозу на першу половину лютого, гідрометеорологічної і водогосподарської обстановки у басейні Дніпра та Дністра та обговорення пропозицій учасників заходу узгодили оптимальні режими роботи каскаду дніпровських та Дністровського водосховищ у першій половині лютого 2020 року.

Крім того, враховуючи низьку водність було узгоджено розпочати наповнення дніпровських водосховищ.

Варто зазначити, що у разі зміни обсягів стоку Дніпра або погіршення якості води у каскаді водосховищ оперативно узгоджуватиметься відповідне коригування режимів роботи каскаду.

Детальніше: https://www.davr.gov.ua/rezhymy-roboty-vodoskhovyshch