Держводагентство: підтримка європейських партнерів надзвичайно важлива для подальшої інтеграції водної політики України до вимог ЄС

опубліковано 22.08.2022 11:41

Заходи, спрямовані на подальшу інтеграцію водної політики України до європейських вимог, обговорили представники Міндовкілля та Держводагентства із фахівцями Програми ЄС EU4Environment Water&Data в Україні під час онлайн-заходу.
 
Зустріч за участю першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Гречаника стала продовженням низки обговорень, що проходили з кінця березня по початок червня поточного року, де оцінювалися наслідки війни для водної галузі та можливості реалізації зазначеної програми в Україні.
 
Від Дежводагентства у заході взяли участь Голова відомства Олексій Кузьменков та начальниця управління забезпечення водними ресурсами Марія Шпанчик.
 
У ході зустрічі Олексій Кузьменков зазначив, що програма EU4Environment – наразі єдина підтримка України в частині підготовки планів управління річковими басейнами, зокрема басейну Дніпра. Він також наголосив на важливості такої підтримки для решти річкових басейнів.
 
Серед основних програмних заходів в Україні у рамках програми EU4Environment є підготовка та затвердження Урядом України плану управління річковим басейном Дніпра з урахуванням впливу військових дій та заходами щодо післявоєнного відновлення, а також підтримка подальшого впровадження європейських підходів моніторингу вод. Останнє включає підтримку акредитації лабораторії моніторингу вод Північного регіону відповідно до міжнародних вимог, тематичні тренінги та підтримку формування програм моніторингу.
 
Варто зазначити, що майже всі запити української сторони щодо пріоритетних напрямків реалізації програми в Україні були позитивно підтверджені партнерами-виконавцями. 
 
У свою чергу, Міндовкіллям та  Держводагентством акцентовано увагу на необхідності включення скринінгу забруднюючих речовин для річкових басейнів Вісли, Дунаю, Південного Бугу, річок Причорномор’я та Приазов’я до діяльностей Програми як важливого пріоритету для України з можливістю його поетапного виконання.
 
Вищезазначений скринінг слугував би додатковим інструментом України в контексті ідентифікації специфічного для річкових басейнів забруднення.