Державне агентство водних ресурсів України продовжує впровадження енергосервісу у водному секторі

опубліковано 12.04.2019 13:30

Сьогодні, 12 квітня 2019 року, Ірина Овчаренко – Голова Держводагентства, взяла участь у відкритті V Форуму енергоефективного партнерства’19 «Територіальні громади, Держава, Бізнес: прозорі інвестиційні моделі».
Під час свого вітального слова до учасників Форуму Ірина Овчаренко зазначила, що Держводагентство вже з 2018 року реалізує 4 енергосервісних договори на насосних станціях у Херсонській області. І сьогодні на цих станціях вже проводиться встановлення та введення в експлуатацію нового обладнання і модернізація частини старого обладнання за рахунок ЕСКО-компаній без залучення жодної копійки бюджетного фінансування.
«Сподіваюсь, що вже з травня цього року ми побачимо ефективну  роботу обладнання та реальну економію електроенергії на цих об’єктах», - наголосила Ірина Овчаренко.
«Але Держводагентство не зупиняється на досягнутому і продовжує роботу щодо впровадження енергосервісних договорів. І на 2019 рік у водному секторі визначено 32 насосних станції, які пропонуються ЕСКО-компаніям для інвестицій», - інформувала Ірина Овчаренко.
Завершуючи свою промову, Голова Держводагентства побажала всім учасникам Форуму плідної та ефективної роботи і надійних бізнес-партнерів.
Також зазначимо, що гостями Форуму, які також виступили із вітальними промовами, були Геннадій Зубко – Віце-прем’єр-міністр України, Йоханес Баур, перший радник, керівник відділу Програм зовнішньої допомоги «Енергетика. Навколишнє середовище. Транспорт.Представництва ЄС в Україні, Іма-Хренова-Шимкіна, заступник керівника кластеру проектів з енергоефективності GIZ в Україні, Рябчин Олексій – голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, Паата Джанелідзе – міжнародний консультант та радник з питань екології та сталого розвитку ПРООН в Україні.
 
Детальніше про те як Держводагентство реалізує впровадження енергосервісу?
 
У 2018 році за координації Мінприроди, у тісній співпраці з Держенергоефективності Держводагентство долучилось до ЕСКО- механізму та вперше в Україні підписало 4 енергосервісних договори не для будівель, а для потужних насосних станцій у Херсонській області. Загальний обсяг інвестицій енергосервісних компаній у зазначені об’єкти складає
33,4 млн.гривень. На сьогодні ці пілотні проекти успішно реалізуються. У даний час проводиться встановлення та введення в експлуатацію нового більш сучасного та ефективного обладнання кращих європейських виробників без залучення бюджетного фінансування. Розрахункова економія коштів на оплату електроенергії цими насосними станціями очікується близько 20% або 3,2 млн. грн. (за діючими на сьогодні тарифами на електроенергію) щорічної економії бюджетних коштів після завершення дії енергосервісних договорів. Вже з травня цього року можна буде побачити роботу нових насосів та реальну економію електроенергії на цих об’єктах.
Держводагентством продовжується предметна робота щодо впровадження нових енергосервісних договорів у водогосподарській галузі у поточному році. На 2019 рік Держводагентство визначило вже 32 насосних станції, які пропонуються ЕСКО-компаніям для інвестицій. На сьогодні процедуру закупівлі енергосервісу вже оголошено для 31 об’єкта, з тендерною документацією яких можна ознайомитися в системі ProZorro у вільному доступі. Ці об’єкти, серед яких є потужні головні насосні станції каналів і зрошувальних систем, знаходяться у Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Херсонській, Запорізькій, Полтавській та Київській областях. Можливий обсяг інвестицій оцінюється у 250-300 млн.гривень. Зменшення споживання електроенергії у разі успішної реалізації цих проектів прогнозується у обсязі 15-20 млн. кіловат∙годин на рік.