Де вже скоро можна буде перевірити воду на вміст пестицидів?

опубліковано 27.05.2019 09:19

У новій сучасній лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Дністровського БУВР, яку мали нагоду відвідати фахівці Держводагентства та водники майже з усіх басейнів річок України.

Фахівці лабораторії провели для гостей ознайомчу екскурсію, під час якої продемонстрували роботу сучасних приладів, які проводитимуть аналіз проб води за пріоритетними забруднюючими речовинами; визначатимуть хімічні та фізико-хімічні показники для масивів поверхневих вод; специфічні синтетичні і несинтетичні забруднюючі речовини, що є характерними для басейну р. Дністер внаслідок антропогенного навантаження.
Як раніше інформувало Держводагентство, у зазначеній лабораторії функціонуватимуть сектори хроматографічних, спектрофотометричних та фізико-хімічних досліджень. Крім того, створені сектори по підготовці зразків для досліджень.
Новим і важливим напрямом у Програмі державного моніторингу є пріоритетні забруднюючі речовини. Для їх визначення придбано газовий хроматограф-мас-спектрометр Shimadzu GCMS-TQ 8040NX EI, який дасть можливість визначати пестициди, поліароматичні вуглеводні та леткі органічні сполуки.
Для підготовки проб води до хроматографічних досліджень придбана сучасна система очищення води з картриджами та інші прилади.
Колектив лабораторії освоює специфіку закупленого обладнання, вивчає та впроваджує методики виконання досліджень, які тепер будуть визначатися по 35 пріоритетних забруднюючих речовинах.
Для визначення хімічних і фізико-хімічних показників якості поверхневих вод Програмою державного моніторингу затверджені нові створи спостережень, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення.
Перелік специфічних синтетичних і несинтетичних забруднюючих речовин буде встановлений скринінгом проб води.
Бажаємо удачі нашим колегам із басейну Дністра для якнайшвидшого досягнення поверхневими водами регіону доброго екологічного та хімічного стану!