Басейнова рада Пруту та Сірету оцінювала ризики затоплення у суббасейнах Пруту та Сірету

опубліковано 17.12.2020 17:24

15 грудня 2020 року в режимі онлайн відбулось чергове засідання басейнової ради Пруту та Сірету. Під час засідання члени ради обговорили ряд важливих питань.

Зокрема, директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв ознайомив учасників засідання із визначенням референційних умов для оцінки екологічного стану масивів поверхневих вод, на прикладі басейну Дністра.

Керівник проєкту Апарату директора з питань інформаційних технологій акціонерного товариства «Укрзалізниця» Олексій Іщук представив інформацію щодо оцінки ризиків затоплення у суббасейнах Пруту та Сірету. Результати створених карт ризиків затоплення активно використовуються БУВР Пруту та Сірету для розробки плану реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з водним фактором.

Про порядок проведення робіт з розчистки та регулювання русел річок у суббасейнах Пруту та Сірету інформував начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет Андрій Кавуля та виконувач обов’язків директора департаменту регіонального розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації Валентин Дунаєвський, який доповів про виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 № 1123-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у червні 2020 р. на території Чернівецької області», відповідно до якого було передбачено виділення коштів на суму 465,6 млн. грн., фактично надійшло протягом липня-жовтня близько         242 млн. грн., що склало приблизно 52% від суми коштів, які передбачались для ліквідації наслідків стихії на території області. За дані кошти завершені роботи на 157 об’єктах, таких як дороги загальнодержавного та місцевого значення, мости та мостові переходи, 13 берегоукріплювальних об’єктів місцевого значення на суму 15,5 млн. грн., а також інші об’єкти соціальної сфери.

Наразі БУВР Пруту та Сірету розробило Проєкт нової Регіональної програми робіт з розчистки та регулювання русел річок Чернівецької області на 2021-2027 роки, який знаходиться на стадії погодження, згідно з чинним законодавством.

Під час засідання доцент ЧНУ ім. Юрія Федьковича Іван Костащук ознайомив членів басейнової ради з учнівськими науковими дослідженнями  секції «Гідрологія» Малої академії наук України стосовно басейнів малих річок. Про дані дослідження інформував також студент І курсу географічного факультету Сергій Савченко. За активну участь у вивченні малих річок області Сергій Савченко отримав подяку від голови басейнової ради Пруту та Сірету.

Разом з тим, учасники засідання узгодили план роботи ради на наступний рік.