Басейнова рада Південного Бугу розглядала стратегію своїх дій на 2021 рік

опубліковано 18.12.2020 08:01

16 грудня у форматі відеоконференції провела своє чергове засідання басейнова рада Південного Бугу.
 
Зокрема, до складу ради обрали нових, делегованих зацікавленими сторонами, членів ради замість тих, що вибули з певних причин. Обрано нового заступника голови ради – в.о. начальника БУВР Південного Бугу Криська Володимира Григоровича.
 
Рада підбила підсумки своєї діяльності у 2020 році. Обговорено наявні проблеми у басейні річки, які можуть призвести до недосягнення доброго стану її масивів вод у найближчій перспективі, серед яких було представлено доповідь голови комісії з питань біорізноманіття та природно-охоронних територій В.Артамонова – «Стан проблем із об’єктами ПЗФ у басейні р. Південний Буг».
 
Ю.Клименко – голова комісії з питань організаційних та соціально-економічних механізмів відновлення та стабілізації стану басейну представив стратегію роботи своєї комісії щодо підвищення ефективності виконання узгоджених завдань щодо конструктивної роботи з усіма зацікавленими сторонами, які мають на меті покращення стану поверхневих вод.
 
Голова комісії кадастру водних об’єктів та водогосподарських проблем В.Мокін охарактеризував діяльність та накопичений досвід вирішення ряду проблем з опрацювання інформації по усіх масивах вод басейну з використанням сучасних інформаційних технологій та технологій штучного інтелекту. Визначено стратегію дій робочих органів ради на 2021 рік.
 
Крім цього, обговорили наявні проблеми у басейні річки, які можуть призвести до недосягнення доброго стану її масивів вод у найближчій перспективі.
 
Розглянуто та погоджено стан підготовки ПУРБ Південного Бугу згідно з нормами чинного законодавства. Басейновим управлінням водних ресурсів річки Південний Буг був розроблений Проєкт програми діагностичного моніторингу масивів поверхневих вод для річкового басейну Південний Буг. Відповідна програма формувались на підставі результатів визначення масивів поверхневих вод, основних антропогенних впливів на кількісний і якісний стан поверхневих вод, у тому числі від точкових і дифузних джерел та реєстру зон, що підлягають охороні. Проєкт програми діагностичного моніторингу масивів поверхневих вод узгоджений з відповідними інституціями Українського гідрометцентру.
 
На 2021 рік у планах збільшення до 50 пунктів моніторингу масивів поверхневих вод : Вінницька обл. – 11 пунктів спостережень, Хмельницька обл. - 4, Миколаївська обл. - 12, Черкаська обл. - 9, Кіровоградська обл. - 13, Одеська обл. - 1 для проведення вимірювань вмісту забруднюючих речовин та визначення хімічного стану.
 
Голова ради В.Мокін запропонував у наступному році, окрім розгляду питань, пов’язаних з розробленням ПУРБ, приділити увагу аналізу інвестиційного потенціалу та міжнародних проєктів, спрямованих на вирішення екологічних та водогосподарських проблем у басейні р. Південний Буг, передусім поглибити співпрацю з ОТГ. На засіданні басейнової ради затверджено План роботи на 2021 рік з урахуванням зауважень та пропозицій.