21 листопада. Басейнова рада Пруту та Сірету. Плани управління річковими басейнами. Моніторинг.

опубліковано 21.11.2019 17:41

Про результати розробки елементів плану управління річковими суббасейнами Пруту та Сірету в 2019 році та кроки на 2020 рік в режимі скайп-конференції поінформував експерт Європейського союзу з управління водними ресурсами Олексій Ярошевич.

Марта Корчемлюк, голова Яремчанської міської екологічної громадської організації «МАМА-86-Яремче» презентувала досвід проєкту EPIRB щодо розробки плану управління річки Прут.

Начальник Дністровського БУВР Роман Михайлюк закцентував увагу присутніх на впровадженні нової системи моніторингу вод, зокрема проведенні діагностичного моніторингу починаючи з січня 2020 року. У результаті обговорення цього питання члени басейнової ради вирішили включити до програми моніторингу додаткові створи, що дасть можливість охопити більшу територію для проведення досліджень.

На засіданні було також заслухано доповідь Юрія Ющенка, професора Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, доктора географічних наук, щодо аналізу гідроморфологічних трансформацій у суббасейнах Пруту та Сірету. А також більшістю голосів прийнято рішення на черговому засіданні басейнової ради розглянути питання оцінки ризиків затоплення в суббасейнах Пруту та Сірету.

До засідання також долучились представники Республіки Молдова Валеріу Казак – начальник гідрологічного центру Державної гідрометеорологічної служби Республіки Молдова, керівник молдовської частини робочої Групи з управління водними ресурсами в басейні річки Прут та Діну Препеліца – начальник управління гідрологічного моніторингу Державної гідрометеорологічної служби Республіки Молдова та ін.