Європейські підходи. Водний сектор. Наукові напрацювання

опубліковано 14.02.2019 10:03

Зазначила Ірина Овчаренко під час свого виступу в Академії наук України: «Це важлива складова в оцінці стану поверхневих водних масивів.

Дослідження Інституту гідробіології НАН України ідуть у ногу з часом та є актуальними і корисними у практичній площині впровадження інтегрованого управління за басейновим принципом в українському водному секторі.

Сьогодні український водний сектор перебуває на п’ятому році імплементації Водної Рамкової Директиви ЄС. Вже маємо європейську законодавчу базу, новий інструментарій для впровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом, що активно працює, зокрема впроваджено нову організаційну структуру, яка базується на гідрографічному районуванні території України».

Голова Держводагентства Ірина Овчаренко окреслила першочергові завдання, які ставить перед собою Агентство у 2019 році, а саме з підготовки елементів планів управління річковими басейнами, зокрема делініація водних масивів поверхневих вод у кожному районі річкового басейну та здійснення їх екологічної оцінки.

Крім того, Держводагентство має розробити програму моніторингу вод відповідно до нового Порядку здійснення державного моніторингу вод. І для того щоб успішно виконати до 2024 року всі європейські вимоги український водний сектор потребує наукової підтримки Академії наук України. А саме співпраці з науковцями у конкретних кроках процесу планування управління річковим басейном.

«Буде доречним, якщо ми об’єднаємо і направимо наші зусилля на виконання завдань на користь народу України», - наголосила Ірина Овчаренко.

На завершення свого виступу Ірина Овчаренко вкотре зазначила, що Держводагентство підтримує наукові розробки у сфері біологічного моніторингу екологічного стану водних екосистем, представлені директором Інституту гідробіології НАН України С.Афанасьєвим у доповіді: «Біоіндикація екологічного стану річкових систем України в аспекті імплементації Директив ЄС у галузі довкілля».

 

Більше фото на сторінці Держводагентства у соціальній мережі Фейсбук