Водогосподарська обстановка в Україні станом на 9 травня 2019 року

опубліковано 09.05.2019 08:52

Протягом минулої доби на річках Карпат пройшли максимуми дощового паводку. За даними спостережень автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи "Прикарпаття" на річках Прут, Сірет, Черемош та басейну Дністра спостерігаються зниження рівнів води. Вночі 9 травня пройшов пік паводку на р.Дністер по водпосту Заліщики.

Скид з Дністровського водосховища складає 600 куб. м/с. Паводкові води акумулюються в Дністровському водосховищі. В басейні річки Прут на р. Черемош на відрізку с. Мілієво – с. Банилів Вижницького району пошкоджено 30 м дамби. Водогосподарськими організаціями проведені берегоукріплювальні роботи щодо укріплення пошкодженої ділянки дамби. Загрозу прориву дамби зупинено.

В басейні річки Дністер на р. Ворона біля м. Тисмениця, що на Івано-Франківщині висота паводку становила 2,6 м із перевищенням небезпечної відмітки на 0,3 м. Внаслідок чого на Івано-Франківщині було підтоплено 9 підвалів 8 житлових будинків та 1 адміністративної будівлі, 45 прибудинкових територій приватних господарств. Пошкоджено 1 тимчасовий об’їзний шляхопровід.

В Калуському районі у с. Перевозець, (урочище «Шулени») через замулення водовідвідних канав підтоплені 20 прибудинкових територій приватних господарств, з них у 7 підвальних приміщеннях житлових будинків спостерігається рівень води до 10 см. У с. Студінка, водами р. Млинівка підтоплені 12 прибудинкових територій приватних господарств, підтоплень будівель немає.

Частково пошкоджено об’їзний шляхопровід (міст) на автомобільній дорозі сполученням Войнилів - Дубовиця через р. Болохівка, що у басейні Дністра.

В с. Пійло пошкоджено тимчасовий залізний переїзд через р. Чечва в напрямку с. Довге - Калуське, сполучення здійснюється через с. Тужилів. Обстановка на водогосподарських порудах та комплексах гідротехнічних систем контролюється водогосподарськими організаціями.