Вода для всіх, або не залишаючи нікого осторонь

опубліковано 28.03.2019 09:19

Саме така тематика Всесвітнього дня води 2019 року.
Пізнання світу води українськими школярами відбувалося під час Open Space World Water Day 22 березня в центрі сучасного мистецтва «Пінчук Арт Центр».
«Для України питання води є надзвичайно актуальним, адже не зважаючи на велику кількість річок, Україна, за запасами доступних до використання водних ресурсів належить до малозабезпечених країн Європи та світу», - зазначила Ірина Овчаренко відкриваючи захід.
Звертаючись до майбутніх екологів Голова Держводагентства акцентувала: «Ми сьогодні запросили вас разом відзначити Всесвітній день води, адже ми розуміємо, що майбутнє наших водойм, нашої країни залежить від наших спільних дій сьогодні.»
Під час заходу експерти розповіли дітям про вплив фосфатних миючих засобів на українські річки та поділилися основними лайфхаками під час вибору безфосфатного прального засобу.
Зокрема, учні-дослідники вчилися особисто визначати безфосфатні мийні засоби, які незабруднюють наші водойми. Обіцяли, що навчать своїх батьків віддавати перевагу безфосфатним мийним засобам, адже хочуть влітку купатися у чистих водоймах.
Детальніше:
Фосфати є потенційно небезпечними речовинами для здоров'я людини з багатьох причин. Разом зі стічними водами ці сполуки також потрапляють до річок, стимулюючи ріст синьо-зелених водоростей, що призводить до задухи риби та значно погіршує якість води. Особливо активно процес «цвітіння води» відбувається влітку, коли температура води підвищується.
Тому покращення екологічного стану річок – це справа кожного!