Уповноважені Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах оглянули ключові об’єкти інженерної інфраструктури на Закарпатті

опубліковано 21.05.2021 10:29

Відрядження Голови Держводагентства на Закарпаття проходить доволі насичено. У межах заходів, передбачених програмою візиту, Валентин Шліхта та Уповноважений Уряду Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах Петер Ковач оглянули інженерні споруди Берегівської меліоративної системи (на фото), зокрема гідровузол на р. Боржава. Цікаво, що ця система була побудована ще у 1888-1892 рр.
 
Втім і донині вона ефективно працює та використовується і для меліорації, і для захисту від шкідливої дії вод, що особливо актуально саме на Закарпатті. В сучасному вигляді система розташована на території двох держав – України та Угорщини.
 
Одним із ключових питань на порядку денному позачергової наради Уповноважених було саме питання обводнення Берегівської меліоративної системи та реабілітації магістральних каналів Верке і Сипа. Під час огляду інженерної інфраструктури Уповноважені заслухали  презентацію проєкту модернізації меліоративної системи та взяли участь в обговоренні проектних пропозицій.
 
Крім того, Уповноважені відвідали об’єкт реконструкції лівобережної дамби р. Тиса на ділянці с. Теково – с. Гетеня Виноградівського району Закарпатської області, який фінансується Європейським Союзом. Це основний інфраструктурний елемент проекту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення водами у межиріччі річок Тиса і Тур (SAFETISZA)» на українській території, довжиною 9,5 км лівобережної дамби р. Тиса. А сама програма спрямована на розв’язання ключових проблем  у межиріччі річок Тиса-Тур – захисту від паводків.
 
Насамкінець зазначимо, що ознайомлення з поточним станом об’єктів інженерної інфраструктури стало одним із базисів подальшого обговорення актуальних питань українсько-угорської співпраці на транскордонних водах на позачерговій нараді Уповноважених.
 
Довідково: Берегівська меліоративна система була побудована у 1888-1892 рр.. Її загальна площа складає 938 км2, вона розділена українсько-угорським кордоном, однак з водогосподарської точки зору формує єдину систему. За територіальним розподілом 40% припадає на Угорщину, 60% - на Україну. Це система комплексної дії, яка використовується як для меліорації, так і для захисту від шкідливої дії вод.