У Держводагентстві узгодили режими роботи дніпровських та дністровських водосховищ на червень 2020 року

опубліковано 29.05.2020 12:20

28 травня відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ.
Представники органів влади, водокористувачів та інших організацій обговорили та узгодили режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ в умовах маловоддя.
Так, за інформацією Укргідрометцентру, опади, які пройшли на заході та в центрі держави 25-26 квітня, суттєво не вплинули на гідрологічний режим річок.
Таким чином, упродовж квітня (на 2-3 місяці раніше звичайних строків) річки держави поступово перейшли на ґрунтове живлення. Поточна водність річок є значно меншою за середні для квітня показники (менше 40% квітневої норми) і близька до витрат, які в багаторічному розрізі  характерні для меженного періоду – липня-вересня. Відмічається дуже низька водність таких річок як  Рось, Сула, Південний Буг.
Утримання дефіциту опадів (відсутність стокоформуючих опадів) вказує на високу ймовірність виникнення на цілому ряді річок (зокрема, Рось, Сула, Південний Буг, Сіверський Донець, які до того ж мають значне антропогенне навантаження) значної гідрологічної посухи у літній період з негативними наслідками для різних секторів економіки, населення та довкілля.
Крім того, за прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у червні очікується в середньому 47 % від норми.
Але вкотре наголошуємо, що завдяки вчасним діям Держводагентства та узгодженим рішенням Міжвідомчої комісії наповнення каскаду дніпровських водосховищ станом на 27 травня складає 95%.
Щодо роботи Дністровського водосховища, то за інформацією Укргідрометцентру, приплив води до нього у червні очікується в межах 64% від норми.
Тому, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра було узгоджено здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-110 м3/с.
Станом на 1 липня рівень води у Дністровському водосховищі має бути в межах 119,70-120,0 м БС.
У підсумку зазначаємо, що Міжвідомчою комісією, враховуючи гідрологічну обстановку в басейнах Дніпра та Дністра, гідрологічний прогноз на червень та статтю 45 Водного кодексу України, узгоджено оптимальні режими роботи каскаду дніпровських та дністровського водосховищ на червень 2020 року.
Зазначимо, що узгоджені режими роботи водосховищ у першу чергу враховують пріоритетні потреби українського населення та аграріїв.
 
Детальніше: https://cutt.ly/OyGq8hO