Сьогодні у Будапешті підписано Меморандум про порозуміння в басейні річки Тиса

опубліковано 26.09.2019 19:49

26 вересня 2019 року у Будапешті (Угорська Республіка) відбулася зустріч Міністрів країн басейну річки Тиса, до компетенції яких належить питання розвитку водного господарства (або уповноважених ними осіб), для підписання Меморандуму про порозуміння в басейні річки Тиса.
Це міністри та державні секретарі Угорщини, Сербії, Румунії, Словаччини. У свою чергу Україну представляла посол України в Угорщині Любов Непоп.
Під час зустрічі узгоджено Інтегрований план управління басейном річки Тиса, який був підготовлений за підтримки Транснаціональної Програми Дунай в рамках проєкту «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну річки Тиси» (JOINTISZA).
У розробці Інтегрованоно Плану управління басейном р. Тиса, брали участь всі п'ять країн басейну. Зокрема, чітко визначено спільну сучасну картину стану басейну та зазначені пріоритетні спільні транскордонні заходи, впровадження яких дозволить значно покращити стан басейну.
Слід зазначити, що даний План повністю відповідає вимогам Водної Рамкової Директиви ЄС, і Україна, в свою чергу взяла активну участь в його розробці. Цінність цього плану полягає також в тому, що він розроблений з використанням єдиних підходів та з інтеркалібруванням отриманих даних.
Меморандум дає підстави посилити партнерські відносини між країнами Тисайського регіону задля покращення стану водних ресурсів, у тому числі за рахунок залучення коштів грантових проектів.