Розвивайся та пізнавай нове про водойми України

опубліковано 25.03.2020 13:44

У цьому вам допоможе справжній «Помічник» водника – геопортал «Водні ресурси України», який вже активно працює понад 2 роки, як ІТ-система.
Насправді, це перший реєстр водних об’єктів України у електронному вигляді. Бо донедавна в Україні не існувало єдиного підходу щодо обліку кількості водних об’єктів та відповідного їх реєстру. Інформаційні довідники публікували різні дані щодо кількості річок в Україні – від 3 до 90 тисяч.
Європейські директиви передбачають визначення річок з площею водозбору від 10 км2. Ці норми вже транспоновано і в українське законодавство (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0287-19).
І саме на геопорталі «Водні ресурси України» відкрито доступ до даних щодо більше 3200 річок з урахуванням вищезгаданих критеріїв.
Рекомендуємо перейти за посиланням http://geoportal.davr.gov.ua:81 та відвідати геопортал. Це просто, цікаво та пізнавально, особливо зараз, коли є можливість для віртуального часу проводження.
Геопортал має зручний та зрозумілий для користувачів інтерфейс, тут можна легко здійснювати навігацію на карті, вимірювати відстані, комбінувати різну графічну інформацію, створювати тематичні карти і багато іншого.
До того ж, це зручний електронний інструмент, яким постійно користуються водники у своїй роботі. Також геопортал інтегрується з публічною кадастровою картою Держгеокадастру.
Бувають випадки, що електронні ресурси «вмирають» після запуску, так як ними ніхто не користується, проте геопортал – це живий інструмент, який постійно розвивається та наповнюється.
Для підготовки Планів управління річковими басейнами вже виділено масиви поверхневих вод, визначено реєстри зон, що підлягають охороні, і ознайомитись з ними можна на геопорталі.
Антропогенні впливи на якісний та кількісний стан вод, екологічний та хімічний стан водних масивів – наші поточні напрацювання.
Знайомтесь з геопорталом та користуйтесь новими сучасними електронними сервісами Держводагентства.