Розробка ПУРБ Дону у фокусі уваги стейкхолдерів басейну Сіверського Дінця

опубліковано 16.12.2022 14:00

Стейкхолдери басейну Сіверського Дінця під час засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону розглянули важливі питання розробки Плану управління річковим басейном Дону – стратегічного документа для досягнення доброго екологічного стану вод на виконання зобов’язань України як кандидата членства у ЄС.
 
Попри всі виклики воєнного часу та активні бойові дії в регіоні, розробка ПУРБ Дону ведеться у встановлені законодавством терміни відповідно до плану-графіка процесу, затвердженого Міндовкілля.
 
Інформуючи присутніх про етапи розробки ПУРБ Дону, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук зазначив, що цей документ міститиме програму заходів, спрямованих на покращення екологічного стану водних об’єктів басейну і досягнення «доброго» екологічного та хімічного стану вод, що є нашою основною метою згідно з Водною Рамковою Директивою Європейського Союзу.
 
Наразі за методичного керівництва Держводагентства підготовці саме цього розділу ПУРБ приділяється найбільше уваги, адже програма заходів є ключовим інструментом вирішення головних водно-екологічних проблем басейну.
 
Також було зазначено, що війна рф проти України – це нова глобальна загроза, що спричиняє водні ризики в частині забруднення водних ресурсів (у т.ч. пролонгованої дії), руйнування водогосподарської інфраструктури, пришвидшує зміни клімату через викиди парникових газів та підвищення рівня глобальної температури.
 
Усі ці ризики та загрози мають бути враховані у післявоєнному Плані відновлення, ключовими принципами якого, зокрема, стане відновлення чистого і захищеного довкілля та збалансованого використання водних ресурсів.
 
Для врахування в програмі заходів ПУРБ додаткових тисків, спричинених військовими діями, басейновим управлінням зараз здійснюється збір інформації стосовно пошкоджень та руйнувань об’єктів інженерної інфраструктури з числа тих, що впливають на екологічний та хімічний стан поверхневих вод і забруднення підземних вод (очисні споруди, каналізація, питні водозабори, гідротехнічні споруди, хвостосховища і т.ін.)
 
Активну участь в обговоренні узяли представники громадських організацій щодо необхідності інтегрування у програму заходів ПУРБ Дону природоорієнтованих рішень, зокрема тих, що сприятимуть вільній течії річок, а також заходів з адаптації та пом’якшення змін клімату, одним з яких є притаманне суббасейну Сіверського Дінця маловоддя.
 
Йшлося й про те, що усі заходи, запропоновані для включення до ПУРБ Дону, мають бути проаналізовані з позицій економічної ефективності та відповідно визначена їх пріоритетність.
 
Важливою складовою ПУРБ Дону та програми заходів є підземні води, тож одним із питань порядку денного стало представлення результатів визначення масивів підземних вод по району басейну річки Дон представниками Державного науково-виробничого підприємства «Геоінформ України».
 
Члени басейнової ради розглянули хімічний стан масивів поверхневих вод району басейну річки Дон у 2022 році за даними державного моніторингу та результати дослідницького моніторингу масивів поверхневих вод Харківської області, що запроваджений з жовтня поточного року з метою з’ясування масштабу та наслідків забруднення вод через військові дії. Обговорили й перспективні плани виконання державного моніторингу у наступному році, а також намітили план роботи басейнової ради на 2023 рік.