Розпочато еколого-репродукційний попуск з Дністровського водосховища

опубліковано 10.04.2017 17:56

7 квітня 2017 року у Держводагентстві під головуванням заступника Голови Держводагентства Павла Гвозденка відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режиму роботи Дністровського водосховища з питань проведення еколого-репродукційного попуску з Дністровського водосховища у 2017 році.
У заході брали участь представники Держводагентства, Мінприроди, Державної екологічної інспекції, Держрибагентства, Одеського, Хмельницького облводресурсів, Дністровсько-Прутського БУВР, Одеської облдержадміністрації, ПАТ «Укргідроенерго», ДП НЕК «Укренерго», Укргідрометцентру, Національного природного парку «Нижньодністровський», Інституту гідробіології НАНУ, громадських організацій «Громада рибалок Буковини», «МАМА – 86 ОДЕСА», Національної спілки журналістів та інші.
Під час засідання було заслухано інформацію Укргідрометцентру про гідрологічну обстановку у басейні Дністра у квітні 2017 року, пропозиції учасників щодо проведення еколого-репродукційного попуску.
У результаті  опадів, що пройшли у басейні Дністра, та танення снігу у високогір’ї Карпат, протягом березня відмічалося кілька періодів підйомів рівнів води на річках басейну Дністра. Це сприяло утриманню припливу води до Дністровського водосховища близько 300-400 м3/с і в середньому за березень він становив 87% від місячної норми.
Дністровське водосховище у березні та на початку квітня працювало у режимі наповнення.
За довгостроковим прогнозом, середній за квітень 2017 року приплив води до Дністровського водосховища, за нормального розвитку гідрометеорологічних процесів, передбачається у межах 47% від норми.
Враховуючи пропозиції учасників водогосподарського комплексу басейну Дністра щодо проведення екологічного (репродукційного) попуску в 2017 році, фактичну водогосподарську ситуацію у квітні, рекомендації науковців, Міжвідомчою комісією запропоновано розпочати попуск з Дністровського водосховища 8 квітня 2017 року.
У разі підвищення водності р. Дністер вище прогнозованої, Міжвідомча комісія розгляне можливість коригування режиму роботи Дністровського водосховища в частині збільшення скидних витрат з Дністровського водосховища.
Під час засідання було затверджено склад оперативної робочої групи Міжвідомчої комісії по узгодженню регламенту екологічного попуску з Дністровського водосховищ при Дністровсько-Прутському БУВР.
При ускладненні гідрологічних умов, які не даватимуть можливості виконати затверджений регламент екологічного попуску, при різкому зниженні припливних витрат, оперативною робочою групою Міжвідомчої комісії по узгодженню режиму роботи Дністровського водосховища буде ініційовано перед Держводагентством питання щодо коригування затвердженого режиму екологічного попуску.
У випадку формування дощових паводків під час здійснення екологічного попуску, режим роботи Дністровського водосховища узгоджуватиметься в робочому порядку Міжвідомчою комісією у кожному конкретному випадку, з урахуванням прогнозів Укргідрометцентру.
НЕК «Укренерго», ПАТ «Укргідроенерго» необхідно забезпечити виконання вказаного регламенту екологічного попуску, надаючи перевагу екологічним вимогам над енергетичними потребами.
Рекомендовано Молдавській Стороні (Агентство «Ареlе Моldоvеі») забезпечити транзитний пропуск екологічного попуску через Дубосарський гідровузол згідно з регламентом проведення екологічного попуску.
Одеській облдержадміністрації необхідно вжити заходів щодо безперешкодного пропуску води через відповідні споруди мостових переходів автодороги Одеса-Рені.
Держводагентству, Дністровсько-Прутському БУВР потрібно забезпечити моніторинг дотримання встановленого режиму екологічного попуску та виконання рекомендацій комісії.