Результати консультацій з громадськістю щодо визначення головних водно-екологічних проблем басейну Дніпра

опубліковано 08.10.2020 15:33

Як ми інформували раніше, протягом серпня – і першої половини вересня поточного року тривали перші консультації з громадськістю щодо визначення головних водно-екологічних проблем басейну Дніпра.
 
Консультації проводилися басейновими радами Дніпра, басейновими управліннями водних ресурсів Прип’яті, Десни, середнього та нижнього Дніпра, спільно з проєктом Європейського Союзу «Водна ініціатива + для країн Східного партнерства» (EUWI+).
 
Консультації проводилися на рівні суббасейнів Дніпра у формі розширених засідань басейнових рад, а також шляхом заповнення спеціально розробленої анкети.
 
Перед розглядом результатів, хочеться подякувати всім учасниках за активність та небайдужість під час самих консультацій та при заповненні анкет. Нагадаємо, участь у консультаціях взяло понад 300 осіб та отримано 237 заповнених анкет.
 
Які ж отримані результати?
 
Переважна більшість учасників підтвердила визначені експертами головні водно-екологічні проблеми, а саме:
- забруднення органічними речовинами як результат недостатньої очистки стічних вод або її відсутності;
- забруднення біогенними елементами як результат недостатньої очистки стічних вод або її відсутності, а також їх змив з сільгоспугідь;
- забруднення небезпечними речовинами, що потрапляють зі стічними водами промислових та комунальних підприємств, пестицидами та іншими засобами хімічного захисту рослин, а також у результаті змиву з забруднених полігонів та при аварійному забрудненні;
- гідроморфологічні зміни, що пов’язані з протипаводковим захистом, гідроенергетикою, регулюванням стоку, спрямленням русел річок.
 
Також була зазначена важливість додаткових проблем, за якими слід проводити дослідження: забруднення побутовими відходами (зокрема пластиком) та зміни клімату (з паводками та посухами включно.
 
Запропоновані додаткові проблеми, які потребують вивчення, включають в себе: інвазійні (чужорідні) види, які витісняють аборигенних водних мешканців та скорочення рибних запасів.
 
Слід відмітити, що багато учасників зазначили таку проблему, як розорювання прибережних захисних смуг. Проблемою є саме наслідки розорювання прибережних захисних смуг, такі як потрапляння поживних речовин до водойм, що призводить до їх цвітіння, а також змив пестицидів та інших небезпечних речовин з сільськогосподарських угідь.
 
Також учасники консультацій звернули увагу на специфічні проблеми басейну Дніпра, зокрема, у басейні Прип’яті учасники консультацій серед проблем зазначили майбутній інфраструктурний проект Е-40, у суббасейні верхнього Дніпра та Десни - ренатуралізацію раніше осушених територій, у суббасейні середнього Дніпра – знериблення, інвазійні види та забруднення радіоактивними речовинами, у басейні нижнього Дніпра – замулення та ризики вододефіциту.
 
Всі вищезазначені результати консультацій будуть представлені на засіданні громадської ради при Держводагентстві та будуть враховані при підготовці Плану управління річковим басейном Дніпра.
 
Нагадуємо, що консультації з громадськістю щодо визначення головних водно-екологічних проблем басейнів річок є необхідною складовою процесу підготовки планів управління річковими басейнами відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС. Консультації відбувалися під егідою Міндовкілля, Держводагентства та за безпосередньої участі експертів проєкту Європейського Союзу «Водна ініціатива плюс для Східного партнерства».