Про запобігання засміченню водойм побутовими та будівельними відходами

опубліковано 13.08.2020 16:56

Йшлося 13 серпня на першому онлайн-засіданні робочої групи щодо врегулювання  проблемних питань, пов’язаних із запобіганням потраплянню твердих побутових відходів у р. Тиса та інші водні об’єкти, у національному та транскордонному аспектах.
Захід відбувся під головуванням заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації  Руслана Стрільця.
У онлайн-заході взяв участь Олексій Кузьменков – перший заступник Голови. Зокрема, він висловив пропозицію Держводагентства щодо збільшення розміру штрафних санкцій за засмічення і забруднення водних об’єктів та прибережних захисних смуг шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
На пропозиції Держводагентства Руслан Стрілець зауважив, що збільшення розміру штрафних санкцій стане ефективним важелем у запобіганні засміченню відходами лише за умови контрою та вжиття заходів з боку Державної екологічної інспекції.
У ході наради представники Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької та Львівської облдержадміністрацій інформували про ситуацію із поводженням з відходами на місцевих рівнях, зокрема щодо проблем відсутності санкціонованих сміттєзвалищ, розширенні сміттєвих полігонів та потребі у будівництві сміттєпереробних заводів.
У результаті Руслан Стрілець доручив членам робочої групи до наступного засідання надати конкретні та систематизовані пропозиції щодо внесення змін у галузеве законодавство та врегулювання питання на місцевому рівні.
Нагадаємо, що необхідність створення робочої групи із запобігання потраплянню твердих побутових відходів у р. Тиса та інші водні об’єкти, у національному та транскордонному аспектах обумовлена наслідками червневого паводка у Карпатському регіоні. Відповідно цей робочий орган має стати платформою для  напрацювання дієвих рішень у сфері поводження із відходами на місцевому рівні.