Про спрощення процедури оренди водойм

опубліковано 08.05.2020 13:40

Чи знаєте ви, що близько 30 тис. водних об’єктів використовуються без договору оренди водного об’єкта, і відповідно щорічно місцеві бюджети загалом недоотримують орієнтовно до 60 млн. грн. за таку оренду?

Все це зумовлено ускладненою процедурою оформлення правовстановлюючих документів при користуванні водним об’єктом та земельною ділянкою навколо нього (укладання двох договорів: договір оренди водного об’єкта (водний простір і дно) та договір оренди землі (земля навколо водного об’єкта).

Які шляхи вирішення цієї проблеми? Про це сьогодні розповість наша рубрика #водні_нормотворці.

У серпні минулого року групою народних депутатів нового складу Парламенту зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками» (реєстр. № 0853 від 29.08.2019).

Законопроєкт має свою історію проходження та доопрацювань у Комітетах Верховної Ради, які відбувалися спільно з Держводагентством і станом на сьогодні його вже схвалено у першому читанні та підготовлено до розгляду у другому читанні.

Цим законопроектом зокрема передбачено:

передачу в оренду водних об’єктів на підставі договору оренди землі в комплексі із розташованим на ній водним об’єктом за новим Типовим договором і право користування земельною ділянкою навколо водного об’єкта оформлюється за тим же договором.

Держводагентство підтримує норми цього законопроєкту, адже його прийняття спростить процедури оформлення права користування водними об’єктами, виведе з тіні фактичних користувачів водних об'єктів та у результаті збільшить надходження до місцевих бюджетів від використання водних об’єктів.

Чекайте на наші нові публікації рубрики #водні_нормотворці, в якій ми і далі інформуватиме вас про наші напрацювання у нормативно-правовій площині.