Про режими роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у вересні поточного року

опубліковано 31.08.2020 17:34

28 серпня у Держводагентстві на засіданні Міжвідомчої комісії були узгодженні режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на вересень 2020 року.
Розпочала засідання Вікторія Бойко – представниця Українського гідрометцентру, яка представила оцінку водності основних річок України станом на кінець серпня. Зокрема, Вікторія Бойко зазначила, що у серпні в басейні Дніпра випала незначна кількість опадів, у середньому половина місячної норми. У результаті водність річок поступово зменшилась.
Крім того, за прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у вересні очікується в середньому 450 куб.м/с, або 59% від норми (норма вересня – 768 куб.м/с).
Зокрема, було повідомлено, що каскад дніпровських водосховищ працював у серпні у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 27 серпня його наповнення складає 94,1% від проєктного.
За інформацією Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ, стан води у дніпровських водосховищах за вмістом розчиненого кисню та біогенних речовин задовільний.
Далі учасники заходу обговорили гідрологічну ситуацію у басейні Дністра.
За інформацією Укргідрометцентру, приплив води до Дністровського водосховища у вересні очікується у межах 70-130 куб.м/с, або 52% від норми, 81% забезпеченості.
Враховуючи зниження припливу до Дністровського водосховища та підтримання попусків у нижній б’єф, відкориговано нижню межу рівнів на серпень. Станом на 28.08.2020 рівень у водосховищі становить 119,33 м БС.
Зокрема, членами Міжвідомчої комісії узгоджено, що для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-120 куб.м/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюватиметься у робочому порядку в кожному випадку окремо.
У результаті засідання,  Міжвідомчою комісією, враховуючи гідрологічну обстановку в басейнах Дніпра та Дністра, гідрологічний прогноз на вересень узгоджено оптимальні режими роботи каскаду дніпровських та Дністровського водосховищ на вересень 2020 року.