Про екологічно безпечне зрошення, осушення, управління поливами та водовідведенням

опубліковано 04.09.2020 17:07

 
Про це йшлося на засіданні Уряду 2 вересня 2020 року, де було затверджено постанову Кабінету Міністрів України «Про нормативи екологічно безпечного зрошення, осушення, управління поливами та водовідведенням».
Дана постанова створює умови для забезпечення належного еколого-меліоративного стану угідь, відповідної якості зрошувальної води та біологічної потреби культур, запобігання ризику розвитку процесів деградації ґрунтів.
Наведемо кілька прикладів урожайності сільськогосподарських культур при застосуванні гідромеліорації та без неї. Так, урожайність озимої пшениці при використанні гідромеліорації становить 5,7 т/га, тоді як без застосування - 1,7 т/га, кукурудзи, відповідно, 3,3 т/га, проти 1,9 т/га, томатів - 98 т/га, проти 52 т/га, що у відсотковому співвідношенні це складає майже 50 %.
Завдяки реалізації даної постанови поліпшаться умови вологозабезпечення сільськогосподарських культур шляхом використання зрошуваних земель у зоні недостатнього зволоження, створяться можливості вчасно розпочинати весняно-польові роботи, підвищувати врожайність сільгоспкультур, а у поліській зоні додатково включити у сільгоспвиробництво заболочені та малопродуктивні угіддя.