Про актуальні водні питання говорили члени громадської ради при Держводагентстві на своєму останньому засіданні поточного скликання

опубліковано 07.06.2019 08:23

Так, 6 червня 2019 року громадська рада провела своє завершуюче засідання у цій каденції. І зокрема, визначилася з подальшим процесом формування нового складу громадської ради при Держводагентстві.
Також присутні обговорили прогрес впровадження Протоколу про воду та здоров’я в Україні. Про це інформувала Ганна Цвєткова – координатор водних програм ВЕГО «Мама-86», яка є одним із основних громадських ініціаторів впровадження цього документа у дію.
Протягом засідання акценти учасників неодноразово зміщувалися з боку неможливості життя без води у бік її шкідливої дії.
Ганна Цвєткова зазначила, що Україна вже вчетверте звітує про прогрес впровадження Протоколу про воду та здоров’я, і сьогодні маємо як прогрес – це завершення гармонізації українського водного законодавства з європейськими нормами та стандартами, так і регрес впровадження цього стратегічного документа.
«Несанкціонований видобуток гравію з річок у басейні Дністра призводить до деформації русел річок та безповоротних процесів, таких як ерозія дна та берегів річок», - інформувала Ольга Пилипович, представник Регіонального агентства стійкого розвитку.
В Україні на державному рівні має бути врегульовано процес моніторингу за видобутком гравію, наприклад такий моніторинг у Польщі сягає 30 кратній території ширині русла річки.
У результаті обговорення цього питання члени громадської ради вирішили звернутися до Асоціації об’єднаних територіальних громад для привернення уваги до цієї проблеми, адже від шкідливої дії вод, пов'язаної з несанкціонованим видобутком гравію, який вилучають не на спеціально-визначених для цього ділянках і ненауково - необґрунтованим способом, страждає саме місцеве населення.
Ірина Войтюк, начальник відділу водних відносин департаменту водного менеджменту Держводагентства, ознайомила громадськість із заявою про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Закону України «Про внесення змін до закону України «Про загальнодержавну цільову програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року».
Зокрема, Ірина Войтюк акцентувала увагу присутніх на основних тезах проєкту Закону та зазначила, що сьогодні на офіційному веб-сайті Держводагентства розміщені відповідні матеріали до проєкту Закону для їх публічного громадського обговорення.
Про практичні кроки пробудження еко-свідомості молоді та залучення їх до екологічних ініціатив інформувала Юлія Киркач на прикладі досвіду громадської організації «Сіверський Донець – відродження».