Підтримка Координатора проєктів ОБСЄ в Україні в управлінні водними ресурсами Східного регіону

опубліковано 26.05.2021 11:36

Європейський моніторинг вод за новою програмою з розширеним переліком забруднюючих речовин, що в басейні Сіверського Дінця розпочато з 1 липня 2020 року, потребує як відповідного функціонального обладнання, так і постійного вдосконалення фахового рівня його виконавців.
 
Саме тому на приладовій базі оновленої лабораторії моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького БУВР вже вдруге за рік пройшов практичний тренінг для фахівців лабораторії. З 19 по 21 травня своїми знаннями й практичним досвідом з учасниками тренінгу в рамках проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні ділився науковий спеціаліст та хімік-практик Павло Алейнов.
 
Основною метою практикуму було освоєння нового лабораторного обладнання для підготовки проб води методом твердофазної екстракції в процесі визначення пріоритетних речовин методом газової та рідинної хроматографії. Відповідне обладнання, у т.ч. маніфолд, електронні дозатори, система упарювання проби в атмосфері азоту, було придбано для Сіверсько-Донецького БУВР у рамках реалізації проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Зміцнення спроможності для моніторингу та управління водними ресурсами на сході України», що впроваджується у співпраці з Держводагентством.
 
Завдяки значній підтримці Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), зокрема, протягом кількох років відбулось суттєве посилення потенціалу однієї з чотирьох базових лабораторій Держводагентства та оптимізація процесів моніторингу вод Східного регіону.
 
Докладніше про співпрацю у цьому напрямку з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні та про інші аспекти діяльності Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів – на вебсайті та у спецвипуску журналу «Водне господарство України» до 60-річчя організації.
 
*За матеріалами Сіверсько-Донецького басейновго управління водних ресурсів.