Оперативна інформація про гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку в Україні станом на 15 годину 6 квітня 2018 року

опубліковано 06.04.2018 17:03

6 квітня 2018 року в Держводагентстві відбулося засідання Міжвідомчого оперативного штабу щодо пропуску льодоходу, повені та паводків у 2018 році. Було обговорено поточну ситуацію щодо пропуску повені та ліквідації наслідків шкідливої дії вод.

 

Прийнято рішення про забезпечення посиленого режиму оперативного моніторингу за розвитком повеневої ситуації на святкові дні (7 – 9 квітня). Особливу увагу зосереджено на ситуації, яка спостерігається в Чернігівській, Сумській, Полтавській та Одеській областях. За інформацією ДСНС, сили реагування приведено в режим посиленого несення служби.
З метою запобігання підтоплення населених пунктів та сільськогосоподарських угідь цілодобово працює 350 одиниць захисних, польдерних та дренажних насосних станцій і свердловин Держводагентства, з яких: 83 захисні та польдерні насосні станції, 233 дренажні свердловини, 34 дренажні насосні станції. Роботу насосних станцій у цілодобовому режимі протягом вихідних днів буде продовжено.
 
Попередження про несприятливі гідрометеорологічні явища
На рівнинних річках України продовжиться розвиток весняного водопілля. Упродовж 7 -10 квiтня подальший підйом рівнів води  становитиме:
-  на  рiчках басейнів Прип'яті, середніх та нижніх течіях Сули, Псла, Ворскли - 0,1- 0,5 м з виходом води на заплаву, її подальшим затопленням, досягненням і перевищенням вiдмiток початкового затоплення окремих господарських споруд (у Ратнiвському, Старовижівському, Любешівському, Маневицькому районах Волинської області);
- на річках басейну Десни, Сіверського Дінця  -  0,4 - 1,2 м з  виходом води на заплаву Десни (в районі м.Новгород Сіверський) і малих річок у Чернігівській, Сумській областях та подальшим її затопленням на р.Убідь, р.Снов:  подальший  перелив води через дороги місцевого значення, оточення водою понижених населених пунктів у Чернігівському районі (Чернігівської обл.); досягненням і перевищенням вiдмiток початкового затоплення окремих господарських споруд  та  населених пунктів у Новопсковському районі Луганської області;
-  на  Верхньому Дніпрі (у Чернігівської обл.) - 0,2-0,4 м з початковим виходом води на заплаву.
 
Інформація про надзвичайні ситуації
Басейн Прип’яті
Волинська область – затоплено та підтоплено 3366 га с/г угідь та підтоплено 14 житлових будинків, повеневими водами затоплено та підтоплено 570 га с/г угідь.
Рівненська область –  підтоплено 194 га сільськогосподарських угідь.
 
Басейн Десни
Чернігівська область – спостерігається вихід води на заплаву в місцях пониження на малих річках: р.Бреч біля с.П.Слобода Корюківського району, с.Шкробове, с.Михайловка Сновського району; р.Убідь біля х.Ченчики, с.Сядрине с.Савинки Корюківського району та біля с.Кудрівка Сосницького району; р.Березівка біля с.Наумівка Корюківського району; р.Смяч біля с.Півнівщина, с.Політрудня Городнянського району, р.Білоус біля с.Кошівка.
Між с.Великий і с.Малий Дирчин Городнянського району, перелив ґрунтової дороги складає 80-90 см. Сполучення забезпечується автомобілями підвищеної прохідності.
Рівень води на р.Білоус біля с.Кошівка Чернігівського району за добу знизився на 6 см. в р. Білоус залишаються підтопленими 13 домогосподарств (12 господарських будівель) та дачні ділянки в садових товариствах на площі 10 га (близько 400 дачних будинків).
На р.Стрижень в м.Чернігові спостерігається поступове зниження рівнів води.
 
Басейн Дніпра
Сумська область – підтоплено 20 домогосподарства в м.Тростянець.
Рівень води в р. Охтирка знизився і знаходиться в межах русла. Відповідні служби продовжують роботу щодо ліквідації наслідків затоплення.
Київська область –  затоплено 456 га с/г угідь, 75 присадибних ділянок. Затоплення фіксуються у Києво-Святошинському, Бородянському, Вишгородському, Макарівському, Фастівському районах, на території Ірпінської міської ради.
Окрім того у Фастівському, Броварському, Згурівському, Переяслав-Хмельницькому, Баришівському районах і в м.Ірпінь ґрунтовими водами підтоплено 827 погребів, 198 присадибних ділянок, 31,0 га с/г угідь.
Черкаська область –  рівні води в каналах осушувальної системи «Будище – Свидівок» с. Свидівок знаходяться на рівні 15-55 см нижче берми каналу та місцями спостерігається підтоплення прилеглих територій, які знаходяться в низинах с. Свидівок.
 
Басейн Дунаю
Одеська область – у Ренійському районі підтоплено 547 га.
Окрім того рівень води р. Дунай на в/п Вилкове становить 91 см (критичний 80 см), перевищує критичний на 11 см. Спостерігається початкове підтоплення незаселеної частини міста Вилкове. Внаслідок значного підвищення рівнів води в р. Дунай введено ІІ ступінь протипаводкового захисту.
 
 
 
Річки Закарпаття
Закарпатська область – в зв’язку з підняттям рівнів та виходом паводкових вод в низинній частині р. Латориця (м.Чоп) у міждамбовий простір продовжується перелив заплавної частини автодороги Тисянка-Геївці шаром 10-15 см по довжині до 150 м.
Підтоплено 300 га заплавних сільгоспугідь: 15 га заплавних сільгоспугідь між м.Іршава та с.Сільце, 40 га польдеру біля с.Кам’янське, а також 10 га в             с. В.Ком’яти, 120 га в с. Стеблівка, 100 га в с. Сокірниця, 15 га в
с.Чорнотисово.
 
Басейн Сіверського Дінця
Луганська область – спостерігається підтоплення 15 мостів. У Старобільському районі 6 мостів,  Біловодському районі 2 моста,  Новопсковському районі 4 моста, Новоайдарському районі 2 та Сватівському районі 1 міст.
У м. Старобільськ о 14 год. 6 квітня внаслідок несанкціонованого  відкриття невідомими особами запірного пристрою шлюзу на р. Айдар, що спричинило переповнення водою обвідного каналу з витоком води на прилеглу територію, загрозу підтоплення 650 приватних житлових будинків (1 тис. 500 мешканців). На даний час запірний пристрій шлюзу закрито, охороняється співробітниками поліції, підтоплення будинків не сталося.