Онлайн-подорож басейном Південного Бугу

опубліковано 13.04.2020 14:52

Сьогодні час для online-рафтингу порогами річки, яку колись називали Богом і яка приймає у своє русло сотні малих українських річок.

Певно, ви вже здогадалися, яким басейном сьогодні подорожуватимемо – басейном Південного Бугу.

Басейн Південного Бугу є екологічним коридором: мальовничі береги, невеликі ліси, степове та лучне різнотрав’я.

Особливістю Південного Бугу є те, що його басейн повністю розташований на території України, а тому, його стан – це віддзеркалення суто українського ставлення до водойм.

До речі, а чи відомо вам, що Південний Буг бере свій початок з невеликого струмка поблизу села, із незвичайною назвою, Холодець на Хмельниччині.

Південний Буг вважається єдиною річкою Європи, де збереглося порожисте природне русло (природні річкові пороги). Основні пороги зосереджені на ділянці від м. Вінниці до с. Бузького, на ділянці від м. Первомайська до с. Олександрівки є Мигійські, Богданівські та інші пороги.

Мигійські пороги – це вузький скелястий каньйон на річці Південний Буг. Саме через цю особливість вони популярні серед любителів екстремальних водних видів спорту – рафтингу, слалому. Каньйон є найбільшим у степовій Україні.

Поціновувачам активного відпочинку відомо, що із топ-5 мальовничих каньйонів України 3 – саме в басейні Південного Бугу. Тут серед незвичайного ансамблю зелені, гігантських гранітних валунів і стрімких скель в’ються річки.

А чи чули ви колись про «Каньйон Диявола»? Саме так в народні називають Актовський каньйон, що розкинувся там, де його найменше чекаєш побачити – посеред голого степу на Миколаївщині.

Недалеко звідти річка Арбузинка розтинає однойменний каньйон – Арбузинський каньйон, який утворився приблизно 4 мільярди років тому! Що цікаво: зима тут – неіснуюче явище, бо вулкан, завдяки котрому існує каньйон, ще не охолов. Назва найвищої скелі – Пуп Землі. Не менш кумедні назви мають й інші мальовничі брили, як-от Тещин Язик.

У двічі молодшим, але одним із найкрасивіших в Україні вважається Буцький каньйон, який навис над Гірський Тікич, що на Черкащині.

Маловідомим, але від того не менш прекрасним є Каньйон річки Синюхи біля села Тернівка, що на Кіровоградщині.

Отак, Південний Буг розпочавши свій шлях у центрі України розташувався своїм басейном на сім областей. Велика кількість міст та селищ знаходяться на його берегах.

Так, задля забезпечення доступу населення та галузей економіки до водопостачання Басейновим управлінням водних ресурсів річки Південний Буг щоденно ведеться контроль за рівнями води на основних водосховищах Південного Бугу, Синюхи та річки Соб, а також витратами води по Ладижинському і Олександрівському водосховищах.

На сьогодні на річках басейну утримується дуже низька водність. За даними Укргідрометцентру, середньомісячні витрати води, в порівнянні з середніми багаторічними показниками, складають 15%.

Така ситуація скалася у зв’язку з аномально теплим зимовим періодом, малою кількість опадів та відсутністю снігових запасів. Але, незважаючи на складну водогосподарську обстановку, основні водосховища басейну наповнені до відміток нормального підпірного рівня.

Найбільшим у басейні Південного Бугу є Ладижинське водосховище, об’єм якого станом на 8 квітня становить 150,98 млн.куб.метрів. Протягом останнього тижня рівень води утримується на 177,07 м БС при НПР 177,0 м БС. Припливні витрати складають 5,8 куб.м/с, що є мінімальним. Санітарні витрати води, в нижньому б’єфі забезпечуються.

Важливим питанням є контроль якості води в басейні. Так, водниками Південного Бугу, дотримуючись санітарних рекомендацій, 6 квітня проведено відбір проб поверхневих вод по питних водозаборах Вінницької області. До речі, ви можете переглянути інформацію про показники якості води за минулий місяць на вебсайті управління http://buvrpb.davr.gov.ua/.

Враховуючи, що на часі початок вегетаційного періоду, водники БУВР Південного Бугу активно до нього готуються.

На даний час до роботи готові 13 насосних станцій, на яких підготовлено 45 насосно-силових агрегатів, понад 50 км трубопроводів чекають початку поливного сезону, відремонтовано 9 гідропостів.